Επίσκεψη – έκπληξη του Χένρυ Κίσινγκερ στο Πεκίνο

Ο θρυλικός βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερσυνάντησε χθες τον υπουργό Αμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού στο πλαίσιο μιας επίσκεψης-έκπληξης στο Πεκίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, ο Λι Σανγκφού δήλωσε πως η «φιλική επικοινωνία» μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών «καταστράφηκε» στο παρελθόν επειδή «κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν ήθελαν να κάνουν ούτε βήμα πίσω για να τα βρουν με την Κίνα». Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρθηκε ακόμη πως ο Κίσινγκερ δήλωσε ότι είναι «φίλος της Κίνας».

«Παρεξηγήσεις»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να ξεπεράσουν τις παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν τη σύγκρουση. Η Ιστορία αλλά και η πραγματικότητα αποδεικνύουν διαρκώς πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν το περιθώριο να είναι εχθροί», δήλωσε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με τη μετάφραση του Reuters. «Και οι δύο μεριές πρέπει να δείξουν σοφία. Να επιδιώξουν να εργαστούν μαζί και να συνεργαστούν», πρόσθεσε με νόημα.

Επίσκεψη-έκπληξη του θρύλου της αμερικανικής διπλωματίας στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού.

Η απρόσμενη επίσκεψη του εκατοντάχρονου πλέον πρώην υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια στιγμή όπου ο Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους, καθώς οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται να επιθυμούν να κάνουν μια προσπάθεια για τη χάραξη κάποιας κοινής στρατηγικής στα ζητήματα πράσινης μετάβασης. Ο Κέρι είναι ο τελευταίος μιας σειράς σημαντικών στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Κίνα φέτος το καλοκαίρι, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του, η οποία ωστόσο χαρακτηρίστηκε μια «θλιβερή αποτυχία» εξαιτίας της ψυχρής υποδοχής που επιφυλάχθηκε στον υπουργό αλλά και λόγω των ατελέσφορων συζητήσεων που είχε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων πέρασαν φέτος μια μακρά περίοδο ταραχών, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και στις δύο πλευρές ότι η επανέναρξη των επίσημων συζητήσεων μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για μια συνολικότερη συνεργασία.

O Xένρι Κίσινγκερ, «πατέρας» της προσέγγισης της Αμερικής με την Κίνα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ανταλλάσσει χειραψία με τον Μάο Τσετούνγκ το 1973.

Η επίσκεψη του Κίσινγκερ πραγματοποιείται, σχεδόν με ακρίβεια ημέρας, 52 χρόνια μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971, επίσκεψη που άνοιξε τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του Μάο Τσετούνγκ. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά ο Χένρι Κίσινγκερ γίνεται από πολλούς στην Κίνα δεκτός με χαρά, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΚΚΚ που τον θεωρούν «φίλο» της χώρας. Τον Μάρτιο η κρατική εφημερίδα Global Times του αφιέρωσε μάλιστα ένα εγκωμιαστικό άρθρο, στο οποίο επαινούσε τον «κοφτερό σαν ξυράφι» νου του.

Από τη μεριά του ο Λι Σανγκφού, που ανέλαβε υπουργός τον Μάρτιο, βρίσκεται κάτω από αμερικανικές κυρώσεις από το 2018, εξαιτίας της αγοράς ενός μαχητικού αεροσκάφους που είχε πραγματοποιήσει εκείνη την εποχή από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας. Αυτό το περιστατικό είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αρνείται να ανοίξει διάλογο σε επίπεδο στρατιωτικών θεμάτων με την Ουάσιγκτον. Τον προηγούμενο μήνα ο Λι αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν στο συνέδριο Sangri-La Dialogue, στη Σιγκαπούρη.

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content