Αποτυγχάνοντας να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις έντονες πλημμύρες που έχουν μετατρέψει σε απέραντα ποτάμια πολλές περιοχές της δυτικής Γερμανίας, οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών που βρήκαν καταφύγιο σε δέντρα ή πολυκατοικίες για να σωθούν. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 93 με τους αγνοούμενους να αγγίζουν τους 1.300.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι των δύο γερμανικών κρατιδίων που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις φονικές πλημμύρες – Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Ρηνανία Παλατινάτο – οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα σε ότι αφορά το μέγεθος της καταστροφής: η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη σε ότι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες κυρίως στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild». Στο κρατίδιο αυτό, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτο, Ρόγκερ Λέβεντς εξηγεί τους λόγους για τον οποίους, ο αριθμός των αγνοουμένων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ώρες: «Όταν οι διασώστες μπαίνουν στα υπόγεια ή τα κελάρια, βρίσκουν δεκάδες σορούς. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μία σαφή εικόνα της κατάστασης. Αλλά πρόκειται για μία καταστροφή. Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε.
Γιατί συνέβη η καταστροφή
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την… πόρτα της Γερμανίας προσπαθούν να εξηγήσουν οι εμπειρογνώμονες, αφού δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα που διαθέτουν για την πρόβλεψη του καιρού. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», οι έντονες καταιγίδες με τις σφοδρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία που έχει βυθίσει στο πένθος την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.
Ο κορυφαίος επιστήμονας που ειδικεύεται για το κλίμα Florian Imperi παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Eδώ και αρκετές ημέρες, παρατηρείται μία πολύ έντονη και οριοθετημένη περιοχή υψηλής πίεσης στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Ως αποτέλεσμα, οι περιοχές χαμηλής πίεσης που προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό, κινήθηκαν σχετικά γρήγορα στη Γερμανία και εκεί παγιδεύτηκαν», εξηγεί ο Γερμανός ερευνητής και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη είναι κάτι πολύ σπάνιο, συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια».
Πρώτο Θέμα