Η ’Ισπανία, η «βασίλισσα της Ιβηρικής» με τις τεράστιες αντιθέσεις ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο, επανασχεδιάζει τον χάρτη του ευρωπαϊκού τουρισμού, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επειτα από χρόνια προειδοποιήσεων ότι τα ζεστά μέρη γίνονται αφόρητα για τους τουρίστες και τα ψυχρότερα ολοένα και πιο ελκυστικά, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, μετά τη Γαλλία, αναδεικνύει μία νέα τάση στον τουρισμό της Γηραιάς Ηπείρου. Περιοχές όπως η Γαλικία, οι Αστούριες και η Κανταβρία –που θεωρούνταν πολύ βροχερές για καλοκαιρινές διακοπές– κατέγραψαν αύξηση 47% στον αριθμό των διεθνών τουριστών, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αγγίζοντας τους 435.500.
Η «έκρηξη» στον Βορρά συνέπεσε με μια σειρά προειδοποιήσεων για ακραίες θερμοκρασίες στον Νότο από την Ανδαλουσία μέχρι τη Βαλένθια. «Το βόρειο τμήμα της Ισπανίας ανεβαίνει», λέει ο Αλμπέρτο Τερόλ, ξενοδόχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ακινήτων GMP. Πριν από 20 χρόνια η περιοχή ήταν αφιλόξενη και βροχερή με όρμους, εκβολές ποταμών και ελικοειδείς παραλιακούς δρόμους. Η βροχόπτωση παραμένει υψηλή, προσθέτει ο Τερόλ, αλλά σήμερα ο καιρός «είναι πιο ήπιος, πιο ζεστός και το νερό στον ωκεανό πιο θερμό από πριν», προσθέτει, ενώ οι τιμές παραμένουν σχετικά προσιτές – τόσο για τα ακίνητα όσο και για τη βραβευμένη κουζίνα της περιοχής. Η τάση περιλαμβάνει και τους ντόπιους.
Η φοιτήτρια Κάρμεν Μεντιμπούρου, ως παιδί περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της στην Αλμερία στον Νότο, φέτος όμως ψήφισε Βορρά. «Ζώντας στη Μαδρίτη όπου τα δέντρα είναι ελάχιστα και το θερμόμετρο φτάνει στους 40 βαθμούς, δεν ήθελα να πάω στον Νότο για να πεθάνω ακόμη περισσότερο από τη ζέστη», τονίζει. Η μεγαλύτερη ομάδα ξένων τουριστών στην Ισπανία είναι οι Βρετανοί, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους και στη συνέχεια τους Γερμανούς.
Η αλλαγή του ισπανικού τουριστικού μοντέλου δείχνει τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το πλάνο διακοπών μοιάζει ασήμαντο σε σχέση με τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη γεωργία, τα αποθέματα νερού και τη δημόσια υγεία. Αλλά αν η άνοδος της θερμοκρασίας αναγκάσει τη νότια Ισπανία να αναθεωρήσει το τουριστικό της μοντέλο, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι καταλυτικές, δεδομένης της οικονομικής της εξάρτησης από τον κλάδο. Η Ισπανία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, καταγράφοντας 72 εκατ. διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2022, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 12%-13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας δήλωσε ότι βλέπει «σημαντική ανάπτυξη» στον αριθμό των διεθνών επισκεπτών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου του τουρισμού, την ώρα που η νότια ακτή επλήγη από φονικούς καύσωνες. Στις παραθαλάσσιες επαρχίες της Ανδαλουσίας, με τη φημισμένη Κόστα ντελ Σολ, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε δεκάδες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη τον Αύγουστο. Επενδυτές και στελέχη της αγοράς ακινήτων δεν προβλέπουν παρ’ όλα αυτά καταστροφή για την τουριστική βιομηχανία του Νότου.
Μακροπρόθεσμα, η περιοχή ίσως θα πρέπει να προσαρμοστεί σε λιγότερους επισκέπτες το καλοκαίρι, υποσχόμενη «χειμωνιάτικο ήλιο» για να προσελκύσει κόσμο τον υπόλοιπο χρόνο. «Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι μια αλλαγή στην εποχικότητα», υπογραμμίζει ο Ινίγιο Μολίνα, διευθυντής της εταιρείας ακινήτων Colliers στην Ανδαλουσία. Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση δήλωσε σε μια έκθεση-ορόσημο μακροπρόθεσμης στρατηγικής ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία θα πρέπει να «αναδιατυπωθεί» για να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές στον τουρισμό «σε χρόνο και σε επικράτεια».
Καθημερινή