Η κυπριακή Βουλή θα αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον του προέδρου της
Πολιτικές αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους και το βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Υπό την πίεση των αντιδράσεων τόσο κομμάτων όσο και της ίδιας της κοινωνίας ο Δημήτρης Συλλούρης προχώρησε χθες σε μία γραπτή δήλωση στην οποία περιλαμβάνεται από την μια η απολογία του προς την κοινωνία και από την άλλη η απόφαση του για αποχή από τα καθήκοντά του από τις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο διάστημα αυτό θα απουσιάσει εκτός Κύπρου (15 και 16 Οκτωβρίου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, ο Δ. Συλλούρης θα εκτελεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Γεγονός που εκτιμάται από πολιτικούς κύκλους ως σχήμα οξύμωρο.
Μεσολαβεί επίσης αύριο συνεδρία της Αd Hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Aφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Παραμένει ερωτηματικό κατά πόσον θα παραστεί ή αν τα μέλη της Επιτροπής θα προτιμήσουν αναβολή.
Η αναφορά για αποχή από τα καθήκοντα προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά ως προς την πολιτική αλλά και ως προς τη συνταγματική ερμηνεία της. Ως προς την πολιτική ερμηνεία, εκτιμάται ότι η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Συλλούρη είναι προάγγελος παραίτησης του. Ως προς τη νομική πτυχή, ζητήσαμε την άποψη νομικών. Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα γίνει η αναπλήρωση του, ή κατά τον νομικό και πρώην βουλευτή Ανδρέα Αγγελίδη ακόμα και για το εάν πρέπει να πάψει να είναι Πρόεδρος της Βουλής από τη στιγμή που θα απέχει από τα καθήκοντά του.
Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελίδης, το Σύνταγμα λέει ότι όταν κενώνεται η θέση του Πρόεδρου της Βουλής ή όταν δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα της θέσης του, τότε τα καθήκοντα του τα ασκεί ο γηραιότερος των βουλευτών εκτός εάν άλλο ορίσει η Βουλή.
«Ως προηγούμενο και δικαστικό μάλιστα, είχαμε όταν την δεκαετία του 1990 η Βουλή αποφάσισε να επιλέξει ως αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής το Νίκο Αναστασιάδη και τότε το ΑΚΕΛ με διαδικασία που μου ανέθεσε και έκανα εγώ πήγαμε στο Δικαστήριο και είπαμε ότι δεν υπάρχει μόνιμη θέση προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Το Εφετείο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι τα του οίκου της τα ρυθμίζει η Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τι προβλέπει το άρθρο 72 και 73 του Συντάγματος».
Υποδεικνύει όμως παράλληλα ο κ. Αγγελίδης ότι, η Βουλή δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί αυτή τη θέση του Δημήτρη Συλλούρη. «Μπορεί να έρθει και να πει ότι ως αυτή που του ανέθεσε τη θέση του Προέδρου της Βουλής, εάν αποφασίσει να μην εκτελεί τα καθήκοντα της θέση, παίρνω απόφαση και λέω ότι ρυθμίζω τα του οίκου μου όχι με το να διορίσω κάποιο μόνιμο αντικαταστάτη του, αλλά απαλλάσσοντας τον από τα καθήκοντά του και ψηφίζω νέο Πρόεδρο της Βουλής. Είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να γίνει».
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, δηλώνει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης μπορεί να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Βουλής αλλά να απέχει των καθηκόντων του. «Έχουμε εκατοντάδες στη Δημόσια Υπηρεσία περιπτώσεις που διατηρούν τις θέσεις του χωρίς να ασκούν τα καθήκοντά τους, είτε λόγω διαθεσιμότητας είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγo. Είναι σαν να έθεσε τον εαυτό του ο ίδιος σε διαθεσιμότητα.
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι τον αναπληροί ο γηραιότερος εκτός εάν αποφασίσει άλλον η Βουλή. Δεν θεωρώ ότι σε υπόθεση που θα απέχει από τα καθήκοντά του για απροσδιόριστη περίοδο είναι λογικό να αναπληροί ο γηραιότερος. Θεωρώ ότι η Βουλή πρέπει να αποφασίσει σχετικά. Τώρα εάν η Βουλή για οποιουσδήποτε λόγους δεν θέλει να ασκήσει την αυτονόητη της εξουσία, θα τον αναπληροί ο γηραιότερος. Θεωρώ όμως αδιανόητο η Βουλή να μην ασκήσει το καθήκον της να αποφασίσει ποιος θα τον αναπληροί», σημειώνει.
Πέραν των πιο πάνω, εάν κριθεί σκόπιμο, για την άρση της ασυλίας ενός βουλευτή, ακόμα και του Προέδρου της Βουλής, πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να απευθυνθεί στο Ανώτατο και να ζητήσει άρση της ασυλίας.
filenews