Ιερατική Σύναξη των κληρικών που διακονούν στις ελληνορθόδοξες ενορίες της Νοτίου Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, υπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, στα Κεντρικά Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην Αδελαΐδα.
Κατά τη διάρκεια της Συνάξεως, στην οποία συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση για πνευματικής φύσεως, κυρίως, ζητήματα. Στην εισήγησή του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ανέπτυξε το θέμα του ορθόδοξου εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος.
Ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια, παρουσίασε τις συνέπειες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της έλλειψης εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως είναι η απόβαση των Ρώσων στην Ουκρανία. «Η αλλοίωση του ορθόδοξου ήθους προκύπτει από τη στιγμή που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι εμείς τα ξέρουμε όλα», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε τον άλλο στην ποιμαντική μας δραστηριότητα. Όταν πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε πανίσχυροι και δεν χρειαζόμαστε τον πλησίον».
Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου δεν απουσίαζε η αναφορά στη δοκιμασία της πανδημίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες κρίσεις, παρέχει την ευκαιρία σε κύκλους με ζηλωτικές και φονταμενταλιστικές τάσεις να βρουν χώρο για να παραπλανήσουν και να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σημασία του να μην αποπροσανατολίζονται οι άνθρωποι της Εκκλησίας μέσα σε τέτοιες συνθήκες και να διαφυλάττουν το ορθόδοξο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, με αφοσίωση στο πνεύμα αγάπης, ενότητος και υπακοής προς τις συνοδικές αποφάσεις.
Τέλος, απηύθυνε σε όλους εγκάρδιες πατρικές ευχές για το νέο έτος και για την περίοδο της Σαρακοστής που έπεται.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής επίσκεψής του στην Αδελαΐδα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβυτέρους τον π. Νικόλαο Παύλου και τον π. Σταύρο Ψαρομμάτη, και σε Πνευματικούς τους πατέρες Ιωάννη Χωραΐτη, Χρήστο Τσορακλίδη, Κωνσταντίνο Σκουμπουρδή και Ευθύμιο Ευθυμίου.