Η Ισπανία ανακοίνωσε 769 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην χώρα όπου ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 4.858. Ωστόσο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την διαχείριση της επιδημίας Φερνάνδο Σιμόν δήλωσε ότι σε ποσοστιαία βάση ο αριθμός των νεκρών δείχνει να σταθεροποιείται.
Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία. Ομως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από της Ιταλίας, η οποία κατέγραψε χθες 662 θανάτους σε ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η αύξηση του αριθμού των νεκρών το τελευταίο 24ωρο ήταν +19%.
Ο αριθμός του κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 64.059, με 7.800 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο καταγράφεται ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης με +14% νέα κρούσματα κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% τα δύο προηγούμενα 24ωρα.
Περισσότερα από 9.400 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των κρουσμάτων στην Ισπανία.
Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι βρίσκονται στην εντατική, ενώ 9.357 έχουν ιαθεί.
Σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι 4.165, 486 περισσότεροι σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα επιπλέον κρίσιμα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, 513 την Πέμπτη και 530 την Τετάρτη.
Για την αποτίμηση των επιδημιολογικών τάσεων, αξιολογείται κατά σειρά ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, έπειτα ο ρυθμός αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και τελευταίος ο ρυθμός αύξησης των νεκρών.
Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας έχουν τεθεί από τις 14 Μαρτίου σε αυστηρό περιορισμό που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου.
Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «δύσκολη», εν αναμονή της κορύφωσης της επιδημικής καμπύλης.
Η εφημερίδα Guardian επιχείρησε να εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό
Μία εξήγηση είναι ότι η Ισπανία θεώρησε ότι απέχει αρκετά από το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, την Ιταλία.
Στην εξάπλωση της επιδημίας συνέβαλε και η μαζική μετακίνηση οπαδών της Βαλένθια στο Μπέργκαμο στις 19 Φεβρουαρίου, για να παρακολουθήσουν παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. «Αλλά ο κύριος λόγος που συνέβη ό,τι συνέβη είναι απλός», συνεχίζει η εφημερίδα. «Στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου ο καιρός ήταν ασυνήθιστα ήπιος, με αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να κάνουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο: να πλημμυρίζουν τα καφέ, να μιλούν σε κοντινή απόσταση και να ανταλλάσσουν φιλιά».
Το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα αφορά ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στοιχείο που έχει άμεσες επιπτώσεις για τη φροντίδα των ασθενών, μεταθέτοντας ακόμη μεγαλύτερα βάρη στο εξαντλημένο προσωπικό, που εξακολουθεί να δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε αργά και αδέξια, καθώς αναπνευστήρες, προστατευτικό υλικό για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεστ για τον ιό εξακολουθούν να βρίσκονται στη φάση της προμήθειας», αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την Guardian, η χρόνια υποστελέχωση όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά και των οίκων ευγηρίας, ήταν η δεύτερη αχίλλειος πτέρνα της χώρας, με την κατάσταση σε κάποιους οίκους ευγηρίας να επιδεινώνεται τόσο ραγδαία, ώστε να χρειάζεται επέμβαση μονάδων του στρατού.
Καθημερινή