Στις 13 Μαϊου θα γίνει τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της έκτακτης, διήμερης, συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ημερομηνία.
«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Άγκυρας ως προς τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Τούρκοι υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».
Σημειώνεται πως το ζήτημα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο σχολίασαν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο», καθώς και ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Στην αντίδραση αυτή, απάντησε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Κληθείς να απαντήσει για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη έχει αυταπόδεικτο συμβολισμό, τον οποίο όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα εθνικά θέματα, τον αντιλαμβάνονται».
Ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επεσήμανε:
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα και ως προς Μέση Ανατολή δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν έτσι ώστε να αποτρέψουμε κλιμάκωση της κρίσης και επέκταση των συγκρούσεων», για να προσθέσει: «Πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από το Ιράν, είναι εξαιρετικά θετική η αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοια που απαιτεί άμεση κατάπαυση πυρός».
Για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρεται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων σε έναν σταδιακό τρόπο υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και προφανώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πηγή: iefimerida.gr