Κριστίν Λαγκάρντ στη δραματική Σύνοδο Κορυφής: «Έχετε κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά»

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρενέβη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και πήρε το λόγο, σε έντονο ύφος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ – η οποία ήταν παράλληλα σε ανοιχτή γραμμή με τους επιτελείς της κεντρικής τράπεζας φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους ηγέτες «έχετε κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά», ενώ τους προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 15% φέτος, λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα lockdown για τον κορωνοϊό.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη και έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή μιας ύφεσης», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κ. Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να δομηθεί γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι απαιτείται ταχεία δημοσιονομική αντίδραση, δηλαδή αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ηταν μια αιχμηρή παρέμβαση προς τα κράτη του βορρά της Ευρώπης που διστάζουν να συναινέσουν σε συντονισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών.
Πάντως, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη. Αντίστοιχη πρόθεση έχει εκφράσει και η Κομισιόν.

Δραματική Σύνοδος Κορυφής

Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια δραματική Σύνοδο αφού οι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα απαιτούμενα εργαλεία απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν εκτός από τους ηγέτες των 27, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, η οποία θα παρουσιάσει την μέχρι στιγμής πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις Γιοζέπ Μπορέλ.

Πρωταγωνιστής της τηλεδιάσκεψης ήταν για μια ακόμη φορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε, ο οποίος ζήτησε συντονισμένη δημοσιονομική αντίδραση και νομισματικά μέτρα. Είπε ότι η ζώνη του ευρώ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της για να σταθεροποιήσει την οικονομία που παλεύει ταυτόχρονα να σταματήσει την επέλαση του ιού.

Ο Κόντε κάλεσε την ΕΚΤ, στην επικείμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη, να λάβει μέτρα χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με την πηγή, τη φράση «whatever it takes/ό,τι χρειαστεί» (φράση που έχει αποκτήσει συμβολικό νόημα για την Ευρωζώνη, καθώς η χρήση της από το Μάριο Ντράγκι στην κορύφωση της κρίσης της Ευρωζώνης πιστώνεται με τη διάσωσή της).

Μακρόν: Επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε αμέσως μετά την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε τους ομολόγους της να υποστηρίξει ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, φέρεται να τόνισε στους Ευρωπαΐους ηγέτες πως οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί, θα πρέπει να είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι ως δάνεια, τα οποία απλώς θα διόγκωναν επιπλέον το χρέος των κρατών μελών.

Μητσοτάκης: Χρηματοδότηση υπό μορφήν επιχορηγήσεων, όχι δανείων

Την ίδια θέση θα υποστηρίξει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην παρέμβασή θα τονίσει ότι η βοήθεια πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση» και θα επισημάνει ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων. «Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος» θα αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν» θα προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. «Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι το κλείσιμο» θα δηλώσει χαρακτηριστικά. Επίσης θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content