Ο δεξιός λαϊκιστής Περ Σάντμπεργκ είναι υπαρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους.
Στην αυτοβιογραφία του εξηγεί ότι ο πατέρας του «είχε βαρύ χέρι» σε βαθμό που οι κοινωνικές υπηρεσίες θα του αφαιρούσαν στη σημερινή εποχή την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών του. Απηυδισμένος ο νεαρός Περ αναζήτησε καταφύγιο στο στρατό και μετείχε μάλιστα σε αποστολή στο Λίβανο. Σε ηλικία 27 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική εμφορούμενος από τις ιδέες του εθνοφυλετισμού. «Οι φυλές, οι θρησκείες κι οι κουλτούρες δεν πρέπει να αναμειγνύονται αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στη Νορβηγία», έλεγε. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε σε κάποια φιορδ της Νορβηγίας θα βασιλεύει μόνον η σαρία».
Προϊόντος του χρόνου οι ιδέες και οι προτάσεις του Σάντμπεργκ άρχισαν να συγκεκριμενοποιούνται: «Να κλείσουμε τα σύνορα στους μη Ευρωπαίους, να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι οι αιτούντες άσυλο, να απελαύνονται οι μετανάστες που πάνε διακοπές στις πατρίδες τους». Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος μ’ ένα μετανάστη που τον χαρακτήρισε ρατσιστή, τον γρονθοκόπησε με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 3.000 κορώνες…
Ο Σάντμπεργκ απέκτησε τρία παιδιά από μια Δανέζα σύντροφο και μια συμπατριώτισσά του σύζυγο και τα τελευταία 20 χρόνια επανεκλέγεται αδιάκοπα βουλευτής. Το 2006 έγινε μάλιστα αντιπρόεδρος του κόμματος της Προόδου και πριν από τρία χρόνια ανέλαβε υπουργός Αλιείας στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή του η Μπαχαρέχ Λεχνές. Στα 58 του ο Σάντμπεργκ, που είχε μόλις πάρει διαζύγιο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα κάλλη της κατά 30 χρόνια νεώτερής του γυναίκας με τα μεγάλα, αμυγδαλωτά μάτια, τα κατάμαυρα μαλλιά και το μελαχρινό δέρμα. Άλλωστε η Μπαχαρέχ είναι μια πρώην βασίλισσα της ομορφιάς. Το πρόβλημα είναι ότι η ωραία Μπαχαρέχ είναι Ιρανή που έλαβε πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία και θεωρητικά ανήκει σ’ εκείνους τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους που ο σκανδιναβός βουλευτής πολεμούσε ολόκληρη τη ζωή του.
Όμως, ο έρως είναι τυφλός. Κι ο Σάντμπεργκ δεν δίστασε να αφήσει στην άκρη τα πιστεύω του για να ζήσει τον έρωτά του.
Όλα όμως έχουν το τίμημά τους -μάθημα που έμαθε καλά ο 58χρονος πολιτικός όταν πήγε πρόσφατα με το αμόρε του διακοπές στην πατρίδα της, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού-. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι και αρκετά νορβηγικά ΜΜΕ τον κατηγόρησαν ότι νομιμοποίησε με την παρουσία του ένα καταπιεστικό καθεστώς. Όταν χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνό του, που πήρε μαζί του στην Τεχεράνη, προκλήθηκε σάλος στο Όσλο, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας καταγγέλλουν τακτικά το Ιράν ως μία από τις πιο δραστήριες χώρες στο θέμα της κατασκοπείας. Στο στόχαστρο μπήκε και η σύντροφος του υπουργού Αλιείας, που έχει μια επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών νορβηγικού σολωμού και ιρανικού χαβιαριού. Η Μπαχαρέχ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το ιρανικό καθεστώς, αλλά οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος της. To θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της χώρας το τελευταίο διάστημα, τροφοδοτώντας τις επικρίσεις όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους εσωκομματικούς συντρόφους.
Η πίεση υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων τεράστια. Η συγνώμη του Σάντμπεργκ δεν κρίθηκε αρκετή κι έτσι αναγκάστηκε τελικά προ ημερών να υποβάλει την παραίτησή του. Άλλη μια … θυσία στο βωμό της αγάπης…
Πηγή: iefimerida