Ο αμφισβητούμενος αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, πως έγραψε στον Πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του.
«Έστειλα επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο», δήλωσε ο Μαδούρο στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (…) και σ’ αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».
«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», δήλωσε ο Μαδούρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, την πρώτη συνεδρίαση, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η ΕΕ και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σ’ αυτή, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.
Ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει στη Ρώμη αύριο βράδυ.
Στην Ιταλία, η κρίση στη Βενεζουέλα προκαλεί ισχυρές εντάσεις. Επισήμως η Ρώμη τηρεί στάση αναμονής, υπενθυμίζοντας πως ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογή του Μαδούρο.
Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της άκρας δεξιάς, τάχθηκε χθες, Κυριακή, υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, «επειδή όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα πρέπει να εξαφανισθούν από την επιφάνεια της γης».
Όμως οι σύμμαχοί του του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι πιο επιφυλακτικοί. «Η ποσότητα της δημοκρατίας που επιδιώκουμε να εξαγάγουμε σε μια χώρα είναι πάντα ευθέως ανάλογη της ποσότητας του πετρελαίου που βρίσκεται σ’ αυτή (…). Χρειάζεται θάρρος για να παραμείνει κανείς ουδέτερος», εξήγησε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένας από τους «τενόρους» του κινήματος.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παρενέβη σήμερα ζητώντας η Ιταλία να επιδείξει «ευθύνη» και «σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πηγή:iefimerida.gr