Ο Πάπας Φραγκίσκος στους δρόμους της Βαγδάτης

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στην κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι επρόκειτο να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει εδώ και δεκαετίες σ’ ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ, κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του ποντίφικα στο Ιράκ.

Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν μία ώρα. Ο αργεντινός πάπας τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Άζχαρ σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.

Το κρατικό ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες της μεγάλης αυτοκινητοπομπής του πάπα να κινείται στους δρόμους της Νατζάφ.

Ο Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.

Ο 90χρονος Σιστάνι σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Σιστάνι συμφώνησε να συναντηθεί με τον πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.

Ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος άρχισε χθες, Παρασκευή, το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιησει μέχρι τώρα στο εξωτερικό, φθάνοντας αεροπορικώς στο Ιράκ εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη, για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες και τον λαό της χώρας να τερματίσουν τη βία και τις θρησκευτικές διαμάχες.

H  επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο Πάπας Φραγκίσκος, άρτι εμβολιασθείς, έφθασε χθες στο Ιράκ, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ποτέ προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τους χριστιανούς της χώρας και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, αγιατολάχ Σιστανί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σημειώθηκαν νέες επιθέσεις με ρουκέτες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, κατοικούσαν στη χώρα 1,5 εκατ. χριστιανοί, μέλη παλαιών χριστιανικών κοινοτήτων στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε οδήγησε την πλειονότητα να εγκαταλείψει τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει τώρα περίπου 300.000 χριστιανοί.

«Ηθελα από καιρό να συναντήσω τους ανθρώπους που υπέφεραν τόσο πολύ», είπε ο Φραγκίσκος την Τετάρτη. «Οι άνθρωποι στο Ιράκ μας περιμένουν, όπως περίμεναν και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, η επίσκεψη του οποίου απαγορεύθηκε». Το 2000, η επίσκεψη του τότε Ποντίφικα είχε ακυρωθεί λόγω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και στο Βατικανό.

Σήμερα, ο Πάπας μετέβη στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, όπου θα τον υποδεχθεί ο 90χρονος αγιατολάχ Σιστανί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επαφές μεταξύ θρησκευτικών ηγετών. Ο Φραγκίσκος έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του σουνιτικού δόγματος, τον μεγάλο ιμάμη Σεΐχ Αχμέντ αλ-Ταγιέμπ, με τον οποίο συνυπέγραψαν το 2019 κείμενο περί «αδελφοσύνης μεταξύ θρησκειών». Ο Πάπας αναμένεται να μεταβεί επίσης σε τόπους που αναφέρονται στη Βίβλο, όπως είναι η Κοιλάδα Ουρ, γενέτειρα του Αβραάμ.

Προσδοκίες για την επίσκεψη δεν έχουν μόνο οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι της χώρας. «Η χώρα χρειάζεται υπηρεσίες, ασφάλεια και ειρήνη», είπε ο 50χρονος Μοχάμεντ Γιασέμ. «Ο Πάπας δεν μπορεί να μας τα δώσει αυτά, μπορεί όμως να ζητήσει από την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα να μας τα δώσουν». Πάντως, στους δρόμους της Βαγδάτης από τους οποίους επρόκειτο να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ποντίφικα, η βελτίωση είναι εμφανής, καθώς έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός και έχουν επισκευαστεί χαλασμένα φανάρια. «Μακάρι να έμενε κάνα μήνα να φτιάχναμε όλη τη χώρα», είπε ο καταστηματάρχης Αχμαντ αλ Ασάντι.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content