Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση με στόχο την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας – δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε ο Πούτιν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

Η Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στην διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.

«Απελευθέρωση της Ουκρανίας»

Ο Πούτιν επαναδιατύπωσε τον στόχο του για την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που αποκάλεσε «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ που απαρτίζουν το Ντονμπάς είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι παρανόμως κατεχόμενες.

Η Ρωσία κατέχει περί το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών του Λουχάνσκ από τον Ιούλιο έπειτα από βραδεία στρατιωτική προώθηση και πολύμηνες σφοδρές μάχες.

Οι εδαφικές αυτές κατακτήσεις τελούν πλέον υπό απειλήν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πρόσφατα από την επαρχία του Χαρκίβ, χάνοντας τον έλεγχο των βασικών γραμμών τροφοδοσίας τους για τις περισσότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Πριν από το διάγγελμα Πούτιν, σε μία συντονισμένη κίνηση, οι τοποθετημένες από την Μόσχα αρχές τεσσάρων υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών ανακοίνωσαν σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωσή τους με την Ρωσία.

 

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει 25 εκατ. άνδρες αλλά η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Οι απώλειες στην Ουκρανία από την ρωσική πλευρά είναι 5.937 – Δυτικοί διοικητές στο Κίεβο ηγούνται των επιχειρήσεων με πλήγματα από δυτικά όπλα και στόχο αμάχους

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο “Ρωσία 24”, δήλωσε ότι οι απώλειες από την ρωσική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, είναι 5.937.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δυτικοί διοικητές είναι στο Κίεβο και ηγούνται επιχειρήσεων.

Αυτό το οποίο βλέπουμε (να γίνεται στην Ουκρανία), πρόσθεσε ο υπουργός, είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα.

 

Το τουφέκι Καλάσνικοφ AK-12 τροποποιείται για να αυξηθεί η ταχυβολία του και να γίνει ευκολότερος ο χειρισμός του

Το τουφέκι εφόδου πέμπτης γενιάς Καλάσνικοφ AK-12 που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία τροποποιήθηκε για να αυξηθεί ο ρυθμός πυρός και οι χειριστές του να έχουν ευχερέστερο έλεγχο του επιλογέα βολής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο την κατασκευάστρια εταιρεία.

Στην έκδοση AK-12, η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2018, θα απενεργοποιηθεί η επιλογή των δύο βολών και πλέον οι χειριστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα είτε σε βολή κατά βολή ή στην αυτόματη λειτουργία, ενώ θα υπάρχει επίσης προσαρμογέας στο κοντάκι, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Καλάσνικοφ, ο Άλαν Λουσνίκοφ, στο RIA.

«Στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα επιλέξαμε τεχνικές λύσεις, κατασκευάσαμε πρωτότυπο και το επιδείξαμε σε αντιπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο κ. Λουσνίκοφ.

Δεν διευκρίνισε πότε αναμένει ότι θα τεθεί σε υπηρεσία το τροποποιημένο τουφέκι. Περιορίστηκε να πει πως η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του νέου σχεδίου του τουφεκιού.

Το AK-12, με διαμέτρημα 5,45 χιλιοστών και κάννη 415 χιλιοστών, που ανέπτυξε η βιομηχανία Καλάσνικοφ, είναι το βασικό τουφέκι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έχει βελτιωμένη αξιοπιστία και ακρίβεια σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα του «Αβτομάτ Καλασνίκοβα» που σχεδίασε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ και τέθηκε σε υπηρεσία το 1949 στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Στη βιομηχανία Καλάσνικοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν δικές τους κυρώσεις στην εταιρεία φέτος.

 

Το Λονδίνο λέει πως οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει» σ’ αυτό που αποκάλεσε δυτικές απειλές και τόνισε πως δεν μπλοφάρει.

 

ΑΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content