Η εκλογική επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές, παράγει πολιτικά συμπεράσματα, τόσο για το εσωτερικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και για την παγκόσμια κοινότητα, την ΕΕ των 27 κρατών-μελών, η οποία σε μια Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλείται να συζητήσει για τις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.
Μια ΕΕ η οποία καλείται να βρει ισχυρό βηματισμό, να μετατρέψει μια συμφωνία επι ενός πολιτικού κειμένου για τις προτεραιότητες της, όχι ως άλλη μια ανταλλαγή απόψεων, αλλά προσδίδοντας την βαρύτητα που πρέπει στην αναβίωση των φιλόδοξων κοινοτικών σχεδίων για μια Ευρώπη πιο συνεκτική στην θεσμική και πολιτική της παρουσία.
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, οφείλει να κινητοποιήσει την ΕΕ, να ενισχύσει με πόρους και πολιτικές πρόνοιες όλα τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα της κοινοτικής πραγματικότητας: την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, την μεταναστευτική κρίση, την ενεργειακή επάρκεια και την κλιματική κρίση, τον ρόλο της Ευρώπης στην ευρωατλαντική εταιρική σχέση.
Η ΕΕ δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αναλώνεται σε διακυβερνητικές διασκέψεις, αλλά να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της πολιτικής της ενοποίησης, της ομοσπονδιακής της μετεξέλιξης, για να καταστεί μια Ένωση ισχυρή και αποτελεσματική και όχι ένα αποδυναμωμένο σύνολο διαφορετικών κρατών-μελών.
Οι μεγάλοι σταθμοί στις επτά δεκαετίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το κοινοτικό πεπρωμένο το οποίο προσέγγισαν ο Σπινέλι και ο Τσώρτσιλ, που διαμόρφωσαν ο Σουμάν και ο Αντενάουερ, καλούν τους πολιτικούς δρώντες της ΕΕ, θεσμικά όργανα και εθνικές, περιφερειακές αρχές, τις πολιτικές δυνάμεις, για ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην αναγκαία πολιτική ολοκλήρωση.
Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονται στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, που ο αναθεωρητικός, επιθετικός λαϊκισμός κάνει την παρουσία του ισχυρή στις χώρες μας και στα πολιτικά μας συστήματα, μόνο μια ικανή Ευρώπη που θα βασίζεται στην αποφασιστικότητα, στην αλληλεγγύη, θα μπορέσει να συνθέσει την διεύρυνση με υποψήφιες χώρες που θα ανταποκρίνονται στα σχετικά κριτήρια δημοκρατίας και κράτους δικαίου, με την θεσμική της ισχυροποίηση.
Οι προσδιορισμοί για μια Ευρώπη που θα διαμορφώνει κοινές απαντήσεις, που θα μπορεί να είναι ισχυρή για την δική της άμυνα και ασφάλεια, απαιτεί μια συλλογική συνειδητοποίηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους κοινοτικούς θεσμούς, ότι μόνον μέσω της πολιτικής ολοκλήρωσης μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Και στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών, τα ιστορικά φιλοευρωπαϊκά κινήματα, έχουν το ιστορικό καθήκον να επαναπροσδιορίσουν τις δράσεις τους για την προώθηση του κοινοτικού σχεδίου, για να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ