Εντονη κινητικότητα στο μέτωπο των υδρογονανθράκων της Κρήτης αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, καθώς η πορεία του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil (70%) – HELLENiQ ENERGY (30%) εισέρχεται στο κρίσιμο σημείο των αποφάσεων για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY για τις δύο περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και η εξειδικευμένη ομάδα γεωλόγων της ExxonMobil στον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε ανεξερεύνητες περιοχές βρίσκεται στη διαδικασία του προσδιορισμού στόχων. Το ακριβές σημείο δηλαδή όπου θα χτυπήσει το γεωτρύπανο για να είναι επιτυχής η γεώτρηση, περιορίζοντας το επιχειρηματικό ρίσκο, αφού πρόκειται για επένδυση της τάξης των 100 και 150 εκατ. ευρώ, αναλόγως του βάθους.
Σε αυτό το στάδιο ίσως απαιτηθεί η πρόσκτηση και τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, στοχευμένα σε σημεία που η ανάλυση των δισδιάστατων δεδομένων έχει εντοπίσει στόχους που όμως χρήζουν μιας πιο ευκρινούς ανάλυσης.
Τον Μάρτιο στην Αθήνα
Η αμερικανική εταιρεία έχει πυκνώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Μέσα στον Μάρτιο, κλιμάκιο της ExxonMobil αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ερευνών και την πορεία του προγράμματος.
Η απόφαση του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου ενδέχεται να είναι και ζήτημα μερικών εβδομάδων.
Στο πλαίσιο ενός προπαρασκευαστικού σταδίου αυτής της συνάντησης τελούν οι επαφές της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με στελέχη της ExxonMobil. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει μέσω αυτών των επαφών τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την απρόσκοπτη πορεία του προγράμματος. Οι ανησυχίες συνδέονται κυρίως με πιθανές αντιδράσεις και προσφυγές στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Κοινωνός αυτών των ανησυχιών φαίνεται να έγινε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στη συνάντηση που είχε στις 9 Φεβρουαρίου με τον Ροτσντί Γιουνσί, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil, στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα επισήμως ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης». Τα ζητήματα που συνδέονται με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από την ExxonMobil για την έναρξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη θα συζητηθούν εκ νέου στη νέα συνάντηση που θα έχει η κ. Σδούκου με στελέχη της ExxonMobil, αυτή τη φορά στο Κάιρο.
Η συνάντηση με τον Global Exploration Vice President της ExxonMobil, στην οποία εκτός από την κ. Σδούκου θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης EGYPES που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο σήμερα και αύριο με την παρουσία όλων των ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Στεφάτος αναμένεται να έχει και σειρά συναντήσεων με στελέχη άλλων πετρελαϊκών εταιρειών που κατά καιρούς έχουν δείξει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων και της αμερικανικής Chevron, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου. Στο Κάιρο για τις εργασίες της EGYPES βρίσκεται από χθες εξάλλου και πενταμελής ομάδα στελεχών της HELLENiQ ENERGY με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής HELLENiQ UPSTREAM, Αναστάσιο Βλασσόπουλο.
Oι επαφές της ExxonMobil με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, καθώς το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα της Κρήτης, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, προϋποθέτει συνεχή ενημέρωση από την κοινοπραξία ώστε να διαπιστώνεται ότι όλα προχωρούν όπως έχουν συμφωνηθεί.
Με γρήγορους ρυθμούς
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η απόφαση της ExxonMobil για ερευνητική γεώτρηση μπορεί να είναι και ζήτημα μερικών εβδομάδων. Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει ξεπεράσει απλώς τον εαυτό της σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, αλλά θα βάλει και ψηλά τον πήχυ διεθνώς, αφού θα έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρανάπτυξης κοιτασμάτων των 2,5 ετών που έθεσε προηγουμένως η Eni με το κοίτασμα Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.
Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029. Οι διαδικασίες κινούνται πολύ πιο γρήγορα, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και την ΕΔΕΥΕΠ να προσβλέπει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή κοιτάσματος το 2027 ή και νωρίτερα.
Καθημερινή