Παρήγγειλε 6.000 τόνους χαλκού, παρέλαβε χρωματισμένες πέτρες

Αν υπάρχει μία ταιριαστή παροιμία για την περίπτωση του ελβετικού επενδυτικού οίκου της Μercuria Energy Group, είναι το «ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός» και στην προκειμένη περίσταση χαλκός. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε διαθέσει 36 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 6.000 τόνους χαλκού από Τούρκο προμηθευτή της, αλλά όταν τα φορτία άρχισαν να καταφθάνουν με τα πλοία στην Κίνα, το μόνο που παρέλαβαν οι αρμόδιοι ήταν κιβώτια με πέτρινες πλάκες. Η ιστορία μοιάζει με θρίλερ και κάνει τον ελβετικό οίκο να παραδέχεται πως έπεσε θύμα απάτης. Πριν το πλοίο ξεκινήσει το ταξίδι του από ένα λιμάνι κοντά στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση την Κίνα, περίπου 6.000 τόνοι χαλκού με οδοντωτές πλάκες, που χρησιμοποιούνται σε πεζοδρόμια, είχαν ψεκαστεί με σπρέι στο χρώμα του χαλκού, ώστε να μοιάζουν στο ημιπολύτιμο μέταλλο.

Η παράξενη αυτή υπόθεση φανερώνει πόσο τρωτοί είναι όσοι ασχολούνται με συναλλαγές εμπορευμάτων στην απάτη, ακόμα και όταν θεωρητικά υφίσταται ένα διεθνές σύστημα ελέγχων και προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας. Το 2014 και το 2015 η Mercuria έλαβε προληπτικά μέτρα έναντι ενδεχόμενων ζημιών, αφότου οι αρμόδιες αρχές στο κινεζικό λιμάνι της Κινγκντάο προέβησαν σε κατάσχεση μετάλλου, που είχε η ίδια προμηθευθεί, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ερευνών για απάτη.

Επί του παρόντος, η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει δεκατρία άτομα, τα οποία φέρεται να έχουν ανάμειξη στο κύκλωμα του ψευδοχαλκού. Από τη δική της πλευρά η Mercuria, μία από τους πέντε μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμα, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη στη γείτονα χώρα και διεκδικεί αποζημίωση. Παράλληλα, στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει και στη Βρετανία, αιτούμενη διαιτησία έναντι του προμηθευτή του χαλκού, της εταιρείας Bietsan, δηλαδή. Επίσης, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία της Τουρκίας και την εισαγγελία για την υπόθεση εξαπάτησής της στην αντικατάσταση του φορτίου, το οποίο ήτα ασφαλισμένο, αφήνοντας τις Αρχές να υποδείξουν τους υπαιτίους.

«Οι ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας κατά της Mercuriα», όπως δήλωσε η ίδια η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη σε γραπτή ευχαριστήρια αναφορά προς το τμήμα οικονομικών εγκλημάτων της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία έχει ως εξής: Πέρυσι τον Ιούνιο η Mercuria συμφώνησε να αγοράσει χαλκό από την τουρκική εταιρεία Bietsan, με την οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Σινάν Μποροβάλι, δικηγόρο του επενδυτικού οίκου στην Τουρκία. Φαίνεται ότι ο χαλκός αρχικά φορτώθηκε στην πρώτη αποστολή εμπορευματοκιβωτίων, πριν από τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε εταιρεία επιθεωρήσεων, οι δε σφραγίδες, που χρησιμοποιούνται για προστασία από περιπτώσεις απάτης, τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων στις συσκευασίες.

Υπό την κάλυψη του σκοταδιού, φαίνεται πως τα κιβώτια κατόπιν ανοίχτηκαν, όπως σημειώνει ο κ. Μποροβάλι, ενώ οι απατεώνες αντικατέστησαν τις πραγματικές σφραγίδες των εμπορευματοκιβωτίων με πλαστές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό και αυτό συνέβη σταδιακά και στα οκτώ πλοία, που μετέφεραν το σύνολο του φορτίου με παραλήπτη τη Μercuria.

 

 

 

 

Kαθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content