Σήμερα στις 10 στην Άγκυρα συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν – Προετοιμάζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση εργασίας σήμερα στις 10 με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Στην ατζέντα θα βρεθούν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Παράλληλα θα σχεδιαστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων στον ελληνο-τουρκικό διάλογο, με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για το πρώτο βήμα του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Πρόκειται για διαδικασία σαφώς αναβαθμισμένη συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια που οι δύο πλευρές συνομιλούσαν είτε σε επίπεδο διερευνητικών επαφών είτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι στόχοι είναι να εμπεδωθεί αφενός ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο και ότι περίοδος των τουρκικών προκλήσεων ανήκει στο παρελθόν.

Διάλογος σε δύο σκέλη

Το πρώτο σκέλος είναι η προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε να αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως η οικονομία, το εμπόριο και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο και δύσκολο σκέλος, αφορά τη χάραξη ενός πιθανού πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνο-τουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Αθήνα και Άγκυρα θα αναζητήσουν τρόπους για κοινές συγκλήσεις. Για παράδειγμα, αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει πάγιες θέσεις της, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», να ακυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ανατρέψει τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επίσης αν σκοπεύει η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα απλώς και μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και να ξεχάσει τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και άλλες αξιώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που εποικείται η ΕΡΤ, παρά την αισιοδοξία, υπάρχει και επιφυλακτικότητα, ενώ η Ελλάδα από τη πλευρά της δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας.

Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης Γεραπετρίτη

10:00 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο
13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας


Γεραπετρίτης στο Anadolu: Να βάλουμε στόχους με την Τουρκία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη Τουρκία, δήλωσε στο Anadolu ότι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την προβλεπόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επαναφέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο δρόμο του συμβιβασμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα βρεθεί στη Τουρκία «για να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με τον ομόλογό μου για την συνάντηση των ηγετών μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αφετέρου για να προετοιμάσουμε τη διοργάνωση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) που θα διεξαχθεί μετά από 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο».

Έκανε λόγο για υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας που «θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές» και στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι μαζί με τον Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια «πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».

Τόνισε ότι ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content