«Σόου» Ερντογάν μπροστά στον Σολτς, στο Βερολίνο

Ένας δύσκολος εταίρος, με μια σχέση που έγινε ακόμη πιο δύσκολη μέσα στη συγκυρία του πολέμου στο Ισραήλ και λόγω των θέσεων που πήρε, έφτασε την Παρασκευή στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Βερολίνο, από τους πιο στενούς σύμμαχους του Ισραήλ στην Ευρώπη, χωρίς να έχει αλλάξει τις θέσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Πολύ περισσότερο: Βρήκε την ευκαιρία και τον χώρο για να εξαπολύσει τα πυρά του κατά του Ισραήλ, μπροστά στον -ψύχραιμο πάντως- καγκελάριο Σολτς.

«Κανένας δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Μίλησε για Παλαιστίνιους «ομήρους» που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και, παίζοντας με τις ιστορικές ευαισθησίες των Γερμανών, είπε ότι η χώρα του δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα.

Η εικόνα του προέδρου Ερντογάν δεν ενθουσίασε τον γερμανικό Τύπο, αν και ούτε η εικόνα του Γερμανού καγκελάριου, που απάντησε με ψυχραιμία.

Η Bild τόνισε ότι ο Ερντογάν «δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς, για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες».

Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα που δεν παραλείπει να πει ότι «ο Σολτς το αντιμετώπισε ψύχραιμα και κατέστησε σαφές πολλές φορές ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ντροπιαστική επίσκεψη είναι το σχόλιο της Zeit που τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να ξεδιπλώσει τις θέσεις του για τη Χαμάς μέσα στο Βερολίνο, ενώ ο καγκελάριος δεν απάντησε κατάλληλα. «Είναι στάση δειλίας και όχι διπλωματική στάση», τονίζει η εφημερίδα.

Καλύτερη είναι η γνώμη του Stern για τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσία του Γερμανού καγκελάριου. «Ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε, αλλά τελικά ο καγκελάριος έδειξε ψυχραιμία» και δεν έφτασε στο σημείο να του αντιμιλήσει, γράφει, μιλώντας για μια συνέντευξη όπου η ένταση ήταν αισθητή στον αέρα.

Παρά τις φωνές στη Γερμανία να μην δεχτεί ο καγκελάριος τον Τούρκο ηγέτη μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ, η πρόσκληση, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, ήταν μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η αίσθηση ότι αξίζει να μιλά η Γερμανία με τον Ερντογάν. Στο μέτρο του δυνατού, η στάση του Σολτς ήταν ικανοποιητική: Ευγενικός, αλλά όχι υπερβολικά επιεικής.

Άλλα γερμανικά μέσα, όπως το Spiegel, στέκονται στις απειλές του Τούρκου ηγέτη και τον τόνο του απέναντι σε δημοσιογράφους, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσουν να τον απειλούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content