Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν να προτίμησε να μην παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην Σύνοδο των G20 στο Μπαλί, νοερά, ωστόσο, είναι απολύτως παρών ως η κατεξοχήν πηγή των προβληματισμών των ηγετών των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, μετά το θάνατο δύο πολιτών χθες στην Πολωνία από δύο «ορφανούς» αρχικά πυραύλους, αλλά και στον απόηχο της πρωτοφανούς βομβιστικής επίθεσης που εξαπέλυσε χθες η Μόσχα κατά ενεργειακών στόχων της Ουκρανίας.
Ελάχιστες ώρες μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα εξαιτίας του εγκλωβισμού του από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και μετά το χθεσινό μπαράζ βομβαρδισμών σε στρατηγικές ενεργειακές υποδομές 12 πόλεων της Ουκρανίας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό περισσότερα από επτά εκατομμύρια πολίτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προσομοιάζεται πλέον από αρκετούς αναλυτές με πεινασμένο λιοντάρι που έχασε το θήραμά του, αναζητώντας να ξεσπάσει την οργή του. Σε ένα πρωτόγνωρης ισχύος σφυροκόπημα κατά αμάχων, περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες τα βασικά δίκτυα της Ουκρανίας, αν και η παγκόσμια αγωνία που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, αφορά στην πατρότητα των δύο πυραύλων που έπεσαν στο χωριό Πρζεβοντόφ, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας, σηματοδοτώντας, στο κακό σενάριο, τη γενίκευση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα, είτε η ουκρανική άμυνακατέρριψε τον πύραυλο και άλλαξε την τροχιά του, είτε οι Ρώσοι εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο, ο οποίος κατευθυνόταν κατά πάσα πιθανότητα προς την πόλη της Λβιβ, η οποία υπήρξε ένας από τους χθεσινούς στόχους των ρωσικών δυνάμεων.
Από πλευράς της, η Μόσχα δήλωνε αρχικά πλήρη άγνοια για το περιστατικό, αφήνοντας να εννοηθεί μέχρι και απόπειρα προβοκάτσιας, καθώς ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε χθες πως δεν έχει πληροφορίες για έκρηξη στην Πολωνία. Ερωτηθείς από το CNN, ο κ. Πεσκόφ απάντησε πως «δυστυχώς δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», μολονότι αμέσως μετά το περιστατικό το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχολίασε πως σημειώθηκαν πλήγματα κοντά «σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας».
Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».
Μπάιντεν: Οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.
Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.
Από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Η επιβεβαίωση
Αν και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη είχαν προϊδεάσει από την αρχή για τη ρωσική ταυτότητα των δύο πυραύλων, τον γρίφο έλυσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σήμερα τα ξημερώματα, επιβεβαιώνοντας με κάθε επισημότητα ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ενώ γνωστοποιήθηκε πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Η έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει πλέον η Πολωνία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το επίπεδο ετοιμότητας των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και κυρίως να ενταθούν οι διεθνείς διαβουλεύσεις.
Καίτοι αναμενόμενη, ωστόσο, η ταυτοποίηση των πυραύλων επιταχύνει τις σημερινές διαβουλεύσεις που αναμένονται πυκνές και έντονες μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Μπαλί για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι η «τελευταία προειδοποίηση» προς την Μόσχα μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας στην Άγκυρα δεν φαίνεται να οδηγεί σε κατευνασμό τα πράγματα.
Κατά την εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των πρεσβευτών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί «αυτό το τραγικό περιστατικό», όπως τόνισε. Στον διπλωματικό μαραθώνιο, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον ομόλογό του, Ζμπίγκνιεφ Ράου, ενώ ακολούθως με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποφασιστούν τα «επόμενα βήματα» αντιμετώπισης της κατάστασης.
Από πλευράς του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκιανακοίνωσε πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας, τη στιγμή που η πολωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διαβουλεύσεις εντός του ΝΑΤΟ, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του. Συγκεκριμένα, το παραπάνω άρθρο δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να συγκεντρωθούν, προκειμένου να μελετήσουν μια απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους -μέλους της, χωρίς αυτή η διαβούλευση μεταξύ των Συμμάχων να προϋποθέτει κάποιου είδους υποχρεωτική παρέμβαση. Δυνατότητα δηλαδή που δίνεται μόνο κατ’ επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, όπου τα μέλη της Συμμαχίας καλούνται να υπερασπιστούν υποχρεωτικά και να συνδράμουν υλικά τη χώρα που δέχεται την επίθεση, παραδοσιακή ή υβριδική, εφόσον επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των μελών.
Ψύχραιμη αντίδραση
Παρότι η επίκληση του Άρθρου 4 μαρτυρά την ανάγκη για διατήρηση όσο το δυνατόν των ήδη εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών υπό το φόβο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, όλα θα κριθούν από τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως το επόμενο διάστημα, με το BBC να επιμένει στο σενάριο της δυσλειτουργίας του συστήματος που έστειλε, εξαιτίας αυτού, τους πυραύλους δεκάδες χιλιόμετρα εκτός πορείας. Για το λόγο αυτό, ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ επέμενε στην πρώτη δήλωσή του μετά το περιστατικό ότι όλα θα πρέπει να «τεκμηριώνονται», προκειμένου να μην καταγραφούν αχρείαστες εστίες έντασης, σε μια παγκόσμια ισορροπία που βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.
Την ανησυχία της, άλλωστε, για τα γεγονότα στην Πολωνία δεν έκρυψε ούτε η Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Πολωνία ως «πολύ ανησυχητικές» μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και στον λαό. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», καταλήγει το ΥΠΕΞ κι ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα τεκταίνονται στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενόψει και της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.
Εκτός από την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, για τα γεγονότα στην Πολωνία συνεδριάζουν από τα ξημερώματα σήμερα και οι ηγέτες της G7 στο Μπαλί, δηλαδή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να χαράξουν τα «επόμενα βήματα» απέναντι στην νέα κρίση με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία.
Οι διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα που ενορχήστρωσε η Μόσχα χθες, πλήττοντας κορυφαίες υποδομές ενέργειας, έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία δέχεται για πρώτη φορά επί της αρχής τις διαπραγματεύσεις για την εκκίνηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να τάσσεται υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα και δηλώνοντας παράλληλα πως «είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί». Ο ίδιος, παρεμβαίνοντας με τηλεοπτικό του μήνυμα στη Σύνοδο των G20 κρατών πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς του ο Ουκρανός Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για ειρήνη, αλλά «ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», όπως είπε. «Αυτό είναι το έδαφος ολόκληρης της χώρας μας… Γι’ αυτό πολεμάμε τη ρωσική επιθετικότητα», επισήμανε, καταλήγοντας στην απαίτηση επιστροφής όλων των προσαρτημένων εδαφών από το 2014 και εξής, που βρίσκει μετωπικά αντίθετη την Μόσχα, ιδίως στην περίπτωση της Κριμαίας.
Πρώτο Θέμα