Θρίλερ στην Ουκρανία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών – Απειλεί Σουηδία και Φινλανδία ο Πούτιν

Σε θρίλερ για γερά νεύρα φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση σχετικά με τις συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην ουκρανική πρωτεύουσα και βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, με ουκρανούς στρατιώτες να προβάλουν τις τελευταίες ώρες σθεναρή αντίσταση.

Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί διαρκώς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συζητήσουν -ακόμη και με όρους που επιθυμεί η Ρωσία-, αίτημα που αρχικά το Κρεμλίνο φαίνεται να αποδέχτηκε, η ρωσική προεδρία καταλογίζει τώρα στον Ζελένσκι ότι διέκοψε τις επαφές μαζί της.

Για πρώτη φορά, ο Ζελένσκι ζήτησε επαφή με τη Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε, υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία.

Ακολούθησε νέο μήνυμά του προς τον Πούτιν για επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο θάνατος ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Η απάντηση Πούτιν

Λίγα λεπτά αργότερα, σε συνομιλία του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία», ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία».

«Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των υπουργείων άμυνας και εξωτερικών αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πού «χάλασε» η συμφωνία

Ωστόσο, σε τελευταία εξέλιξη -όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο- οι ουκρανικές αρχές πρότειναν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία αντί για το Μινσκ και στη συνέχεια διέκοψαν τις επαφές.

Η αντίδραση αυτή του Κιέβου, πάντως, ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε οργισμένος τους στρατιωτικούς στην Ουκρανία να «καταλάβουν την εξουσία» στο Κίεβο, ανατρέποντας τον πρόεδρο Ζελένσκι και την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους οποίους χαρακτήρισε «νεοναζί» και «ναρκομανείς».

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας. Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας» είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μάχεται κατά του στρατού, αλλά κατά των εθνικιστικών μορφωμάτων, που συμπεριφέρονται σαν «τρομοκράτες» χρησιμοποιώντας αμάχους «ως ανθρώπινες ασπίδες».

Παρά τα αρχικά μηνύματα της Μόσχας ότι μπορεί να μην αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Κίεβο ως «δημοκρατική», αλλά αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας τον Ζελένσκι, αποδεχόμενη μάλιστα διαπραγματεύσεις μαζί του στο Μινσκ, ο Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση κατά όλων: ο Ζελένσκι, είπε, και οι υπουργοί του είναι «μια κλίκα ναρκομανών και νεοναζί που έχουν στρογγυλοκαθίσει στο Κίεβο και κρατούν σε ομηρία ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας».

Η αναφορά στο «ναρκομανείς» παραπέμπει σε κατηγορίες που είχαν κάνει οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2019.

Οι όροι της Ρωσίας

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς».

Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

Απειλές Πούτιν σε Φινλανδία και Σουηδία

Κλιμακώνει τις απειλές και προς Σουηδία και Φινλανδία η Ρωσία, διαμηνύοντας ότι εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα έχουν συνέπειες.

Σύμφωνα με το Newsweek, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Μόσχα «θα πρέπει να απαντήσει» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μαρία Ζαχάροβα εκτόξευσε τις απειλές με στόχο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι θα είχαν «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, in.gr, iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content