Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Εμμανουήλ Καραλής στον τελικό του επί κοντώ στα 5,90 μ.

Μοναδικές στιγμές χάρισε στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος με άλμα στα 5,90μ. στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο – το 6ο μέχρι σήμερα για την ελληνική αποστολή.

«Τι έγινεεε ρεεεε» έγραψε ο Μανόλο στην πρώτη ανάρτησή του μετά τον τελικό με το βίντεο από το άλμα που του χάρισε το πρώτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν το πιστεύω» ήταν η δεύτερη ανάρτηση του Καραλή στο Instagram μετά τη μεγάλη του επιτυχία, με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να παραθέτει μια σειρά φωτογραφιών με τους δικούς του ανθρώπους και τον προπονήτή του

Όπως εξομολογήθηκε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα στο Παρίσι, «τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης».

«Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24. Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα» συμπλήρωσε ο Μανόλο.

Κλείνοντας, δε, κάλεσε τους Έλληνες φιλάθλους να συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών: «Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ, να είμαστε όλοι οι Έλληνες ένα. Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις προσπάθειες των αθλητών, αναμένουμε κι άλλα μετάλλια. Η αγάπη που έχω λάβει από τον κόσμο δεν υπάρχει, τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους».

Ο Εμμανουήλ Καραλής ώριμος πια έχοντας καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ από την αρχή της χρονιάς είχε θέσει ως στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από 4 χρόνια στο Τόκιο είχε βρεθεί πολύ κοντά στο μετάλλιο, αλλά έμεινε 4ος. Τώρα όμως ήταν όλα διαφορετικά. Και το φινάλε πολύ πιο όμορφο. Τώρα πια επιστρέφοντας στο δωμάτιο του στο Ολυμπιακό Χωριό θα μπορεί να δείχνει κι αυτός στον συγκάτοικο και κολλητό του Μίλτο Τεντόγλου το δικό του Ολυμπιακό μετάλλιο…

Ένας φοβερός τελικός με συναρπαστική εξέλιξη
Ο Εμμανουήλ εμφανίστηκε στην παρουσίαση των αθλητών μέσα στην τρελή χαρά μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο να καλύπτει το πρόσωπο του απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή…

Όπως ακριβώς ήταν από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Χωριό, όπως ήταν και στον προκριματικό του…

Με τα άλματα να ξεκινούν από τα 5.50 και τον ίδιο να είναι 8ος στη σειρά πέρασε με τεράστια άνεση τον πήχη, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πλην του Ντουπλάντις (δεν έκανε προσπάθεια τόσο χαμηλά)

Εξίσου εντυπωσιακό ήταν και το δεύτερο άλμα του στα 5.70, όπου εμφανίστηκε ο Σουηδός (το πέρασε για πλάκα) και άρχισαν τα πρώτα προβλήματα…

Τελικά στα 5.80 συνέχισαν 11 αθλητές, αλλά με την πρώτη το πέρασαν μόλις πέντε. Ο Καραλής και Γκούτμορσεν (Νορβηγία), Κέντρικς (ΗΠΑ), Σασμάς (Τουρκία) Χουάνγκ (Κίνα) ενώ ο Ντουπλάντις επέλεξε να ξεκουραστεί…

Στα 5.85 συνέχισαν 10 αθλητές, αλλά γρήγορα αποχώρησαν οι δύο Γερμανοί (Ζέρνικελ, Λίτα) με τον Ντουπλάντις να κάνει την επανεμφάνιση του και να το περνά με άνεση. Ωστόσο Κέντρικς, Χουάνγκ, Γκούτμοερσεν, το έριξαν και ο Μανόλο ήξερε πως αν το περνούσε με την πρώτη θα γινόταν φαβορί για ένα μετάλλιο…

Κι αφού χρειάστηκε να περιμένει να τελειώσει ο ημιτελικός των 200μ όπου έτρεχε ο Λάιλς πήρε τη θέση του και… απογειώθηκε περνώντας κι αυτό το ύψος με άνεση…

Το ίδιο έκαναν όμως και ο Τούρκος Σασμά (κι αυτός όλα τα ύψη με την πρώτη), ο Αυστραλός Μάρσαλ κι ο Φιλιππινέζος Ομπιέντα (οι δύο τελευταίοι είχαν μία αποτυχημένη στα 5.80) και φυσικά ο Ντουπλάντις…

Ο Σουηδός, ο Έλληνας κι ο Τούρκος εκείνη τη στιγμή ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση, αλλά εκεί μπήκε στην εξίσωση και η.. στρατηγική. 

Ο Αμερικανός Κέντρικς άφησε τις δύο προσπάθειες που του είχαν απομείνει για τα 5.90, όπως κι ο Νορβηγός Γκούτμορσεν κι ο πρώτος κατάφερε να τα περάσει δημιουργώντας μία νέα συνθήκη.

Ο Σουηδός επέλεξε να ξεκουραστεί, αλλά ο Καραλής συνέχισε απτόητος και με νέο τρομερό άλμα πέρασε με την πρώτη και τα 5.90 φορτώνοντας τους υπόλοιπους με άγχος.

Ο Φιλιππινέζος Ομπιένα το πέρασε επίσης (αλλά είχε μια αποτυχημένη στα 5.80), Μάρσαλ το έριξε, ο Σασμάς επίσης και άφησαν τις υπόλοιπες προσπάθειες για τα 5.95 αφού υστερούσαν έναντι του Έλληνα αθλητή.

Ο Κέντρικς, που είναι μεγάλη πάστα αθλητή, πέρασε με την πρώτη και τα 5.95 βάζοντας για πρώτη φορά δύσκολα στον Έλληνα που για να τον προσπεράσει έπρεπε να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ.

Εκεί ήρθε η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια για τον Εμμανουήλ που βρέθηκε στην 3η θέση, αλλά βλέποντας Μάρσαλ, Σασμά να χάνουν τις δύο προσπάθειες που τους είχαν απομείνει, επέλεξε να αφήσει τις δικές του για τα 6 μέτρα.

Πλέον Ομπιένα ήταν η μοναδική απειλή, αλλά ο Φιλιππινέζος έριξε τρεις φορές τον πήχη κι ο Μανόλο ήταν οριστικά χάλκινος Ολυμπιονίκης…

Είχε δύο ακόμη προσπάθειες για να… κλέψει το ασημένιο από τον Κέντρικς και να γράψει ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας που θα περάσει τα 6 μέτρα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Κι όταν απέτυχε και στη δεύτερη όχι απλά δεν έδειχνε απογοητευμένος, αλλά ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος μέσα στο Στάδιο (τουλάχιστον για μισή ώρα μέχρι να κάνει το τελευταίο του άλμα ο Ντουπλάντις). Ήταν πια ένας Ολυμπιονίκης!

Ο Ντουπλάντις είχε εξασφαλίσει το χρυσό (που ήταν δεδομένο), αλλά είχαν απομείνει οι δύο βασικοί στόχοι που είχε για τον αγώνα: Το Ολυμπιακό (6.03) και το παγκόσμιο ρεκόρ (6.24 και ήταν δικό του).

Το πρώτο αποδείχθηκε ευκολάκι καθώς πέρασε με άνεση τα 6.10 και αμέσως ζήτησε να τοποθετηθεί ο πήχης στα 6.25….

Η πρώτη και η δεύτερη προσπάθεια του ήταν καλές αλλά πέφτοντας έβρισκε τον πήχη και τον έριχνε. Η τρίτη άργησε λόγω μιας απονομής κι αυτό αντί να τον αποσυντονίσει τον βοήθησε… Πήρε φόρα απογειώθηκε και έγραψε ιστορία καταρρίπτοντας για 9η φορά το παγκόσμιο ρεκόρ…

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content