Με δύο ερωτήσεις του προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις καθώς και παράταση τουλάχιστον κατά 3 μήνες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων σε αναστολή.
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων:
Α. «Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις».
Ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αλλά και γειτονικούς Δήμους καθώς και η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, εκτός του φόβου και της ανασφάλειάς που δημιουργεί, έχει βλάψει ανεπανόρθωτα όλες τις τοπικές επιχειρήσεις με πάρα πολλά επαγγελματικά κτίρια να είναι ακατάλληλα.
Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι επιχειρηματίες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν και να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, αφού η απώλεια εισοδήματος είναι τεράστια, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι επαγγελματικές στέγες.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου, καθιστούν παραπάνω από αναγκαία την άμεση στήριξη με ουσιαστικά μέτρα των επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.
Επειδή απαιτείται επιπλέον και ειδική μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος και την αντιμετώπιση της αδυναμίας αλλά και της δυσχέρειας που έχουν περιέλθει επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας του σεισμού
Επειδή απαιτείται η λειτουργία ενός αποτελεσματικού εργαλείου «μη επιστρεπτέας προκαταβολής» λόγω έκτακτης ανάγκης (όπως η σεισμική δραστηριότητα), αφού οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές για τους περισσότερους.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
- Τι συγκεκριμένο θα πράξετε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την επιβίωση των επαγγελματιών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές;
- Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληγείσες από τους σεισμούς επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια;
Β. «Αναγκαία η παράταση τουλάχιστον κατά 3 μήνες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων σε αναστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές ν. Ηρακλείου».
Όπως γνωρίζετε, ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σε συνέχεια της επαναλαμβανόμενης έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στην περιοχή, είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια.
Ο καταστροφικός σεισμός και η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, εκτός του φόβου και της ανασφάλειας που προκαλεί, έχει βλάψει σοβαρά όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηρίων, πάνω από 6.000, έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει κατά 80%.
Η Κυβέρνηση μετά από τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, νομοθέτησε με το άρθρο 201 του ν. 4855/2021 τη δυνατότητα των πληγεισών επιχειρήσεων να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και 26η.9.2021, από ημερομηνία εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου και κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών. Στο διάστημα αυτό στους εργαζόμενους που τελούν υπό αναστολή εργασίας χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ/μήνα καθώς και αναλογία του δώρου Χριστουγέννων.
Επειδή το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν εξαιρετικά βαρύ με αποτέλεσμα η οικονομική ζωή της περιοχής να μην έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Επειδή, όπως σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων των σεισμόπληκτων περιοχών δεν έχει καταφέρει να ανοίξει ακόμη λόγω της γραφειοκρατίας που χρειάζεται για την επισκευή των κτηρίων που στεγάζονται.
Επειδή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμα κλειστές ή υπολειτουργούν, εφόσον δεν παραταθεί για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, θα μείνουν χωρίς εισόδημα.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να παρατείνετε την ισχύ του άρθρου 201 του ν. 4855/2021 για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμη, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουν χωρίς κανένα εισόδημα, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή με εξαιρετικά μειωμένο κύκλο εργασιών;