Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τη χώρα μας σε μια περίοδο όπου παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση τα φαινόμενα έμφυλης βίας -κυρίως ενδοοικογενειακής /συντροφικής. Σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στην επικαιρότητα μια βίαιη επίθεση εις βάρος γυναίκας. Ενώ εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει μπει στην ζωή μας ο όρος «γυναικοκτονία». Ένα ακραίο εγκληματικό φαινόμενο, που εδράζεται στην επιθυμία «επιβολής» του λεγόμενου «ισχυρού φύλλου», το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε βιώσει η ελληνική κοινωνία σε τέτοια συχνότητα και έκταση.
Σήμερα, 8 Μάρτη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής καλεί όλους ν’ αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να λάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί! Να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε πολιτικές και μέτρα που θα εξασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια για όλες και όλους! Να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα καθιστούν την ισότητα των φύλων βάση της δημοκρατίας, και όχι «το κερασάκι στην τούρτα»! Να εντάξουμε την Ισότητα των Φύλων στο πλαίσιο των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα για:
- Να σπάσουν οι διακρίσεις και τα στερεότυπα φύλλου με καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, ήδη από το σχολείο.
- Να ενισχυθεί η θέση της γυναίκας στη λήψη των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, μέσα από θεσμικές αλλαγές, καθιέρωση ποσοστώσεων σε επίπεδο ΕΕ, και αναδιάρθρωση των κρατικών εσόδων και δαπανών (δημοσιονομική πολιτική) ώστε να είναι επωφελείς για την επίτευξη στόχων σχετικών με την ισότητα των φύλων.
- Να κατακτηθεί η οικονομική ανεξαρτησία και η ίση αμοιβή για ίση εργασία, μέσα από εφαρμογή των οδηγιών για «Διαφάνεια των Μισθών», την θεσμοθέτηση του «ανώνυμου» Βιογραφικού, την δημιουργία συστημάτων αξιολόγησης και ταξινόμησης θέσεων εργασίας, ουδέτερα ως προς το φύλο, κ.α.
- Να κατακτηθεί η ευημερία των γυναικών, με συμπερίληψη των κριτηρίων φύλου για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
- Να εξασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της, με σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού. Να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την παρένθετη μητέρα.
- Να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμέτοχη των γυναικών στην ψηφιακή μετάβαση, με ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις επιμέρους πολιτικές, με προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης που απευθύνονται στις γυναίκες για τη βελτίωση του ψηφιακού προγραμματισμού και με προώθηση της ισότητας των φύλων σε εταιρείες και σε έργα/έρευνα στον τομέα των ΤΠΕ.
- Να οικοδομήσουμε ένα πράσινο μέλλον (πράσινη μετάβαση) που να λειτουργεί για τις γυναίκες και για την ισότιμη ένταξη των γυναικών στην αγροτική οικονομία.
- Να σπάσει ο κύκλος της έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακής, συντροφικής, σεξουαλικής), να προστατεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών, και να μηδενίσουμε τις γυναικοκτονίες, μέσα από μέτρα πρόληψης, μέτρα για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας λόγω φύλου, με ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης, μέτρα προστασίας για τα θύματα (π.χ. εξειδικευμένες δομές στα Αστυνομικά Τμήματα, για την υποδοχή κακοποιημένων γυναικών, εξειδίκευση στο Σώμα των Ιατροδικαστών ως αναγκαίος κρίκος ολοκληρωμένης πολίτικης κατά της βίας των γυναικών), με ελάχιστα πρότυπα για την επιβολή του νόμου, με διασφάλιση ότι η βία από στενό σύντροφο θα είναι καθοριστικός παράγοντας κατά την εξέταση υποθέσεων επιμέλειας και με τον προσδιορισμό της βίας με βάση το φύλο ως ένα νέο τομέα εγκλήματος (έμφυλη βία).
- Να θεσμοθετηθεί ως αδίκημα που παραβιάζει τη γενετήσια ελευθερία (και όχι τα προσωπικά δεδομένα) η άσκηση διαδικτυακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών, κοριτσιών και παιδιών, μέσω εικόνας.
- Να επανέλθει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ΣΕΠΕ για να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στους χώρους εργασίας.
- Να εξασφαλιστούν αυστηροί κανόνες για την παρεμπόδιση του οργανωμένου εγκλήματος και την εμπορία ανθρώπων, με πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση για πορνεία με ενημερωτικές εκστρατείες για άνδρες, καθώς και να προστατευτούν οι γυναίκες με στρατηγικές εξόδου χωρίς στιγματισμό, με πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, κ.λπ.
Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής θεωρούμε επίσης, ότι, μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να κατευθυνθούν στην άρση των ανισοτήτων των φύλων, με την δημιουργία, ενίσχυση-καθοδήγηση και αξιολόγηση απόδοσης των δομών προστασίας, υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλους τους Δήμους της Χώρας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη η ενημέρωση, πρόσβαση και προστασία των γυναικών που έχουν ανάγκη.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής καλεί όλους να διαφυλάξουμε τα επιτεύγματα που έχουν εξασφαλισθεί με τις πολιτικές ισότητας των φύλλων, που εισήγαγε και συνέχισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήδη από την δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα, όμως είναι επιβεβλημένο να πιέσουμε για ταχύτερη πρόοδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισότιμη σχέση μεταξύ των φύλων. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα!
Φέτος που το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στον Ουκρανικό λαό και τις δύσκολες ώρες που περνάει, είναι η ώρα να σχηματίσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πολέμους, πυρηνικά και καταστροφή της ζωής!
Ο Γραμματέας της ΠΝΕ
Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ |
Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Πολιτικού Προγραμματισμού
Μανόλης ΠΕΤΡΑΚΗΣ |