Διαβούλευση πλ. Ελευθερίας:Αληθινή πρόθεση ή προεκλογική «φούσκα»;

Tόσο η μελέτη όσο και η διαβούλευση για την πλατεία Ελευθερίας είναι προσχηματική και προεκλογική, τονίζει ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός. Σε σχετική ανακοίνωση του επισημαίνει σημεία που είναι άξια προσοχής ως προς το συγκεκριμένο έργο:
1. Η μελέτη με τίτλο Βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας», που δόθηκε για «διαβούλευση» κατατέθηκε και απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης του ΥΠΠΟΑ
2. Τον Δεκέμβριο του 2012 πάλι μια μελέτη «εξωραϊσμού» της Πλατείας απορρίφθηκε από το παραπάνω αναφερόμενο Συμβούλιο.
3. Στις 25-4-2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές, η τωρινή Δημοτική Αρχή αντιπροτείνει την ήδη απορριφθείσα μελέτη και μάλιστα χωρίς αυτή να επανέλθει στις αρμόδιες υπηρεσίες με τις αναγκαίες ενσωματώσεις των παρατηρήσεων και «ανοίγει» την λεγόμενη «διαβούλευση» με τους Δημότες !
4. Πρέπει να σημειώσουμε τις παρατηρήσεις του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου ότι η μελέτη «…βεβιασμένα προωθείται την παρούσα στιγμή, ώστε να καταγραφεί στα θετικά πεπραγμένα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι : ένα σχέδιο (κάτοψη του κεντρικού τμήματος της πλατείας) και μερικές τρισδιάστατες εικόνες και μια περιγραφή , δεν συνιστούν μελέτη.
Άλλωστε μια τέτοια «μελέτη» απαξιώνει και το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα μηχ/κού.
Αυτή η μελέτη προτείνεται ως «βιοκλιματική» χωρίς να τεκμηριώνεται επιστημονικά ή βιοκλιματική διάσταση των παρεμβάσεων, χωρίς μετρήσεις των περιβαλλοντικών συνθηκών της πλατείας και χωρίς μελέτη των ειδικών υλικών, που θα συμβάλλουν στην βιοκλιματική αναβάθμιση.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, η προτεινόμενη μελέτη αποτελεί παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, την κεντρικότερη πλατεία της πόλης που βρίσκεται ανάμεσα σε μνημεία (τα τείχη, το κτήριο της Περιφέρειας, το αρχαιολογικό Μουσείο τον χώρο του ηρώου το Πάρκο Γεωργιάδη κα .). Δεν αντιμετωπίζει συνολικά την πλατεία, αλλά αποσπασματικά (μόνο το κεντρικό τμήμα), αγνοώντας την πλατεία Δασκαλογιάννη, την πλατεία Μουσείου, την περιοχή των αγαλμάτων Καζαντζάκη και Βενιζέλου και την περιοχή του Ηρώου). Ας μην ξεχνάμε ότι και στις δύο απορριφθείσες μελέτες υπήρχε ο όρος της συνολικής αντιμετώπισης των αναφερομένων δημόσιων χώρων.
5. Η προτεινόμενη προς διαβούλευση μελέτη, δεν είναι αποτέλεσμα Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Θεωρούμε ότι : τόσο η μελέτη όσο και η διαβούλευση είναι προσχηματική και προεκλογική, ένα μήνα πριν τις εκλογές.
Άλλωστε η διαβούλευση έτσι όπως την προτείνει η τωρινή Δημοτική Αρχή γίνεται απλώς γα να θεωρεί η ίδια ότι η μη συμμετοχή των αρμοδίων στην διαβούλευση θα συνιστά επικύρωση της «μελέτης». Ο Δημότης δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τα επιστημονικά, ούτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά , αν αυτά δεν αποτελούν συνοδευτικά της μελέτης για να εκφραστεί.
Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε επέμβαση στη πλατεία θα πρέπει να είναι αντικείμενο Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θάχει σαν στόχο την μελέτη ανάπλασης της πλατείας και των γύρω δημόσιων χώρων, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο δημοσίων χώρων συλλογικής κοινωνικής έκφρασης.
Άλλωστε, η πόλη μας θα πρέπει κάποτε να γίνει ένας χώρος ολοκληρωμένος πολεοδομικά, πολιτιστικά και αισθητικά, που θα κάνει τους πολίτες της να αισθάνονται και ασφαλείς και ευτυχισμένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content