Τερματίζεται το αυτοδιοίκητο και η ανεξάρτητη λειτουργία των “Ιερών Ησυχαστηρίων”

Εγκύκλιο σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Συνοδικές Μονές, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τις ειδικές τροποποιήσεις του νόμου 4559 / 2018 επί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν. 590/1977).

Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει πως πλέον και τα Ιερά Ησυχαστήρια θα τελούν υπό την εποπτεία και ουσιαστικό έλεγχο του Μητροπολίτη στον οποίο ανήκουν όπως και οι υπόλοιπες Ιερές Μονές των Μητροπόλεων.

Επίσης σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο πλέον θα υπάρχει οικονομικός έλεγχος από τον οικείο Μητροπολίτη, ενώ κατά περιπτώσεις θα μπορούν να υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με την εγκύκλιο αν και προσπαθεί να καθησυχάσει τα Ιερά Ησυχαστήρια, φαίνεται ότι έτσι βάζει ένα τέλος στο αυτοδιοίκητο και στην ανεξάρτητη λειτουργία τους.

Πάντως παρόλο που η Ιερά Σύνοδος προσπαθεί να “χρυσώσει το χάπι” για τα ωφέλη της υπαγωγής στην νομοθεσία, αναμένονται αντιδράσεις και προσφυγές.

Θα ισχύσει και για την Εκκλησία Κρήτης;

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, όπως προαναφέρεται, ισχύει μόνο για τα Ι. Ησυχαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προς το παρόν, σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Εκκλησία της Κρήτης, όπου επίσης υπάρχουν αρκετά Ι. Ησυχαστήρια.

Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανό, η απόφαση αυτή να υιοθετηθεί και από την Εκκλησία της Κρήτης, δεδομένου ότι όλες σχεδόν οι αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος τελικά ισχύουν και στην Εκκλησία Κρήτης.

Άλλωστε, πριν λίγες μέρες, υπενθυμίζουμε ότι Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και δήλωσαν και οι δυο ότι ακολουθούν κοινή πορεία σε όλα τα θέματα…

Τί λέει ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα απευθυνθήκαμε στον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης πανοσ. αρχιμανδρίτη Πρόδρομο Ξενάκη, ο οποίος μας είπε τα εξής:

“Τα προσφάτως δημοσιευθέντα σε ΦΕΚ περί της λειτουργίας και της εποπτείας των Ησυχαστηρίων ισχύουν μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδος.
Η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει λάβει σχετική απόφαση, ούτε το θέμα έχει τεθεί μέχρι τώρα σε Συνοδική Συνεδρία.
Δεν γνωρίζω αν μελλοντικώς τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Σημειώνω ότι δεν είναι υποχρεωτικό, ακόμη και αν το θέμα τεθεί, να ταυτισθεί η Απόφαση της Εκκλησίας Κρήτης με την Εκκλησία της Ελλάδος. Όταν και αν τεθεί τέτοιο θέμα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης θα λάβει τις δέουσες Αποφάσεις.
Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς”

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content