Απώλεια για τον περιφερειακό Τύπο: Απεβίωσε ο Σπύρος Δούκας της “Πελοποννήσου”

Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο του περιφερειακού Τύπου. Έφυγε  απόψε από τη ζωή ο πρώην εκδότης της εφημερίδας “Πελοπόννησος” Σπύρος Δούκας.
Από το 1986 ως το 2011 είχε  την έκδοση της Πελοποννήσου μαζί με την σύζυγό του Νανά . ο Σπύρος Δούκας άφησε εποχή για το ήθος και την αξιοπρέπειά του σφραγίζοντας την εφημερίδα αλλά και τις αναμνήσεις όσων είχαν τη τύχη να δουλέψουν μαζί του.

Ήταν εκ των ιδρυτικών μελών  του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερερειακών Εφημερίδων.
Ο Σπύρος Δούκας έφυγε αιφνιδίως από την ζωή στο σπίτι του στις 8:40 το βράδυ της Τρίτης, μετά από αδιαθεσία, προδομένος από την καρδιά του στα 90 του χρόνια.

Ο Σπύρος Δούκας ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα και έτρεφε μεγάλη αγάπη για το νησί των Φαιάκων. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε.
Συνέδεσε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του με τη ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.
Μετά το γάμο του με τη Νανά Δούκα, μπήκε στην οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη των οικονομικών υποθέσεων του εκδοτικού οργανισμού.
Το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας και ταυτόχρονα την βαριά ευθύνη να την καθοδηγήσει στο μέλλον. Επί των ημερών του, μέχρι και το 2011, η «Πελοπόννησος» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας την ηγετική φυσιογνωμία του εκδότη, ο οποίος ξεχώρισε για τις αρετές και τις ικανότητές του στον περιφερειακό και εθνικό Τύπο.
Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το 2000, το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», στη μνήμη της κόρης τους, με σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς την πατραϊκή κοινωνία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στήριξε δεκάδες φορείς.
Ήταν στο πλευρό των ανθρώπων της εφημερίδας μέχρι και το τέλος της ζωής του, δίνοντας πάντα φιλικές και πολύτιμες συμβουλές από την πολυετή εμπειρία του στον Τύπο.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Με αφορμή το θάνατο του Σπύρου Δούκα, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Σπύρος Δούκας σφράγισε την πορεία της ‘Πελοποννήσου’ σε δύσκολα για τον Τύπο χρόνια και με το Ίδρυμα ‘Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα’ προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην αχαϊκή κοινωνία. Κέρδιζε αμέσως όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του και τη διάθεσή του να προσφέρει. Για αυτό άλλωστε και παρασημοφορήθηκε. Στην οικογένειά του, αλλά και την οικογένεια της ‘Πελοποννήσου’ που τόσο αγάπησε και ποτέ δεν εγκατέλειψε, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  THΣ ΕΣΗΕΠΗΝ ΣΤΟΝ  ΣΠΥΡΟ  ΔΟΥΚΑ 

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών  με αισθήματα οδύνης αποχαιρετούν έναν εμβληματικό, ιστορικό, αυθεντικό, παραδοσιακό εκδότη, τον Σπύρο Δούκα, που επί σειράν ετών διηύθυνε μιαν από τις ιστορικότερες εφημερίδες του Περιφερειακού Τύπου την γνωστή στο Πανελλήνιο «Πελοπόννησο».

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο των εντύπων, που βιώνουν σήμερα μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον τους συγκυρία.

Ο Σπύρος Δούκας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του. Έχαιρε δε εκτιμήσεως για την αγάπη του προς την τοπική κοινωνία και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Οι σχέσεις  του με το προσωπικό της εφημερίδας εκινούντο σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού με συνέπεια στις υποχρεώσεις, και γνώμονα το κοινό συμφέρον που ήταν ή κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και επιμόρφωση.

Μαζί με την σύζυγό του κ. Νανά, είχαν επιδείξει  ανυπέρβλητο ψυχικό μεγαλείο όταν δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα σκληρά και αδυσώπητα με την τραγωδία που τους έπληξε, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από πολυετή άνιση μάχη με ανίατη ασθένεια η μοναχοκόρη τους, αξιολάτρευτη Λήδα.

Αιωνία του η μνήμη.

 

tempo24.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content