Προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο

 

Υποσχέσεις για ένα καλάθι παροχών με προεκλογικό χαρακτήρα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Είναι ενδεικτικό ότι  οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών στρωμάτων, ξεκινώντας από τους μισθωτούς (αύξηση κατώτατου μισθού) περνώντας στις επιχειρήσεις (υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ σε βάθος τετραετίας) και φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι προχφρά  άμεσα η νομοθετική ρυθμιση για να παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο χώρος που θα κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων “δεν είναι αναγκαία” και ότι η κυβέρνηση θα εξηγήσει τη θέση της αυτή στην Κομισιόν και τους εταίρους στα μέσα Οκτωβρίου, και παρουσίασε μια σειρά παροχών, που ξεκινούν από την καταβολή αναδρομικών 1 δισ. Ευρώ στους ενστόλους, την παροχή μερίσματος και φέτος, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (αλλά και αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας), προσλήψεις και επιδότηση εισφορών.

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός μίλησε για σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ μετέθεσε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων δίνοντας ένα ορίζοντα διετίας.

Δημοσιονομικός χώρος

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το διάστημα 2019-2022 απελευθερώνεται κατ΄ελάχιστον δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. Ευρώ, ο οποίος επιτρέπει ορισμένες παροχές.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε:

Πιθανή απόδοση μερίσματος φέτος, για την οποία όπως είπε «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους».
Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
Νομοθέτηση, μέχρι το τέλος του έτους, σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι 30%, ενώ για 1,2 εκατ. Χαμηλές περιουσίες θα φτάσει το 50%. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη από 1/1/2019 και η δεύτερη από 1/1/2020.
Ταυτόχρονα θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ. Η μείωση θα φτάσει το 35% και θα γίνει με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη σε 13,3% από 20% που είναι σήμερα.
Αντίστοιχη μείωση 35% θα γίνει και για τους αγρότες.
Μείωση της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2019, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
Εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τη μήνα με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες.
3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/2019.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, από 1/1/21 προχωράμε στην αμε μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Οι Συντάξεις

Για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ (για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019) δεν είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρα,ς διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση να μη διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας το 2015 ήταν η μόνη επιλογή.
Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στους οικονομικούς δείκτες που, όπως είπε, σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, στην ανάκαμψη της οικονομίας, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 2,5% για φέτος και είπε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ τα δημόσια οικονομικά είναι πιο υγιή από ποτέ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια.
Τόνισε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, χωρίς επιστροφή στο προηγούμενο οικονομικό μοντέλο της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της κρατικοδίαιτης και της διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, αλλά με μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της παραγωγής και επένδυσης στην καινοτομία και της ψηφιακή σύγκλιση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εργασία και την προστασία της, λέγοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για να συμβεί μια επενδυτική έκρηξη, αλλά έβαλε και έναν ορίζοντα διετίας, λέγοντας ότι στόχος είναι «μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα».
Η αναφορά αυτή κατεβάζει τον πήχη επιστροφής στις αγορές και την εντάσσει σε έναν ορίζοντας δύο ετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, και νέο πλαίσιο για τις προμήθειες του Δημοσίου), την απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων, με ηλεκτρονική αδειοδότηση μέχρι το τέλος του 2018. Αναφέρθηκε σε μέτρα επιτάχυνσης των μέτρων απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και σε ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας με την χρηματοδότηση με 500 εκατ. Ευρώ των νεοφυών επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε, επίσης σε μέτρα για την αναστροφή του brain drain, με προγράμματα εργασίας 10.000 επιστημόνων στην μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες, με πρόσληψη 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου και με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα από το 2019 και για δύο χρόνια για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Τουρισμού, με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και στον τομέα της ενέργειας με αναφορά στους νέους αγωγούς που θα καταστήσουν, όπως είπε, την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάκτηση της εργασίας» και τη στήριξη των εργαζομένων, με τα εξής μέτρα:
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, «μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό.

Αναφέρθηκε στην βούληση να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας, με ενίσχυση του σχετικού προϋπολογισμού, ώστε σε βάθος πενταετίας να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης και μίλησε για κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που κενώθηκαν το διάστημα 2010-2014, για αύξηση των μισθών των ειδικευομένων, σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και επαναφορά του Νοσοκομείο ΅Ερρίκος Ντυνάν στο Δημόσιο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Υπογράμμισε επίσης ότι για τρίτη χρονιά τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις και για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονίας.

Συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που, όπως είπε, «προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες», αλλά και το θέμα των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας, με διακριτούς ρόλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content