Αρχίζει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med – Θάναι έτοιμος σε 5 χρόνια

Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel».

Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του East Med, θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

east med444

Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στην συμφωνία τονίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα, για να φτάσει στο “Οτράντο” της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2030.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Hadashot, οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Σχολιάζοντας την συμφωνία, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούλα Στάϊνιτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο East Med θα μπορούσε να μειώσει, σε κάποιο βαθμό, και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανώτατη κυπριακή κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ, ότι από την ημέρα επίτευξης της συμφωνίας, θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες προκειμένου το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Πηγή: protothema.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content