Υπεγράφησαν στην Κίσσαμο οι συμβάσεις της “μικρής” διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου

Στο δημαρχείο Κισσάμου έπεσαν χθες Τρίτη οι υπογραφές των συμβάσεων, για την υλοποίηση της λεγόμενης “μικρής” διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μ.Μανουσάκη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής», είπε σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης που πρόσθεσε:

Είναι το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η δε ταχεία ωρίμανσή του αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, «τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει. Τα σχέδια αυτά τα ακυρώσαμε, καθώς κρίναμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αυξημένο έλεγχο επί των διαχειριστών των δικτύων, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός τόσο για την επέκταση, όσο και για την αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων».

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Έργο προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ 

 

Η διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ έχει συνολικό προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μέσω της Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη φάση διασύνδεσης του νησιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ οριστική λύση θα δώσει η δεύτερη φάση της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και η οποία ως γνωστόν έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της  εταιρίας Eurasia Interconnector που είναι το «όχημα» υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο προβλέπεται η πόντιση δύο υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV που θα ξεκινούν από την περιοχή των Χανίων και θα καταλήγουν στο Γύθειο.

Για το πρώτο δυτικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης καθώς και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου μειοδότρια έχει ανακηρυχθεί η Fulgor (ελληνική εταιρεία που εδρεύει στο Σουσάκι της Κορινθίας) έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
Για το δεύτερο ανατολικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης μειοδότρια ανακηρύχθηκε η Prysmian Powerlink έναντι 125,9 εκατ. ευρώ.
Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης μειοδότησε n Ελληνικά Καλώδια έναντι 41,09 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τους υποσταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου δηλαδή για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού μετάβασης αντιστάθμισης στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου υπαίθριου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.
Η εταιρεία μειοδότησε υποβάλλοντας προσφορά 18,5 εκατ. ευρώ.

 

Φωτογραφίες: Flashnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content