Εντείνεται η ονοματολογία του επικείμενου ανασχηματισμού – Οι τελευταίες πληροφορίες

Για την επόμενη βδομάδα φαίνεται ότι μετατίθεται ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου. Στελέχη εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα αφορούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, ενώ μετά τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα ακολουθήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας περιόδου, στη συνέχεια η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει ο κύκλος παρεμβάσεων με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχοντας προηγουμένως αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα νέα χαρτοφυλάκια των υπουργών, με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο του 2019, ωστε να υλοποιηθεί η προεκλογική παροχολογία και η προετοιμασία για τις κάλπες του 2019.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού

Σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς θέλει να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης. Φαίνεται πάντως να δέχεται εισηγήσεις ακόµη και για σαρωτικές αλλαγές, που θα αγγίζουν τα περισσότερα υπουργεία. Σημαντικότερος παράγοντας σε αυτή την φάση είναιι το σχεδόν μηδενικό “απόθεμα” στελεχών για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο και την πολυπόθητη ανανέωση με στελέχη της αγοράς. Παράλληλα, θα τοποθετήσει σε θέσεις – κλειδιά πρόσωπα που θέλει να προβάλει στα ψηφοδέλτια.

Ο αμετακίνητοι υπουργοί

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Το βαρύ χαρτί του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η υπουργός Εργασίας και ενδεχομένως υποψήφια στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται ότι θα παραμείνει για να συνδεθεί με θετικά νέα (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, 13η σύνταξη, αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων).

Στους αμετακίνητους παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Τσάρος της Οικονομίας και ο τελευταίος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. Ομοίως, για τον Γιώργο Χουλιαράκη ( αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τον Δημήτρη Λιάκο (υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ). Στην ίδια κατηγορία ο Γιώργος Σταθάκης,  λεγόμενος “εκτελεστής” των δύσκολων αποστολών. Από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ), στο νόμο με τα κόκκινα δάνεια και τώρα ο άνθρωπος που θα γκρεμίσει τα αυθαίρετα.

Μικρές πιθανότητες κερδίζει το σενάριο μετακίνησης του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθότι ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί αναντικατάστατο το πόστο αυτό, ωστόσο ίσως θελήσει ο ίδιος να μετακινηθεί από την ηλεκτρική καρέκλα ενόψει εκλογών. Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών, καθότι “τρέχει” τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιοί υπουργοί αναβαθμίζονται

Αναβάθμιση προβλέπεται για τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος φέρεται να πηγαίνει στη θέση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τώρα είναι υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος. Η κίνηση αυτή σκοπό έχει την προβολή του νεαρού πολιτευτή προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των εκλογών στη Μεσσηνία.

Αναβάθμιση και για τον Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ τα σενάρια θέλουν τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να μετακινείται.

Ο πρωθυπουργός στοχεύει στην ανανέωση με νέα πρόσωπα όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου. Αρκετά ακούγεται το όνομα του Χρήστου Στάικου.  Επίσης, ο Κώστας Δουζίνας είναι ο άνθρωπος που βοήθησε αρκετά τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στο Λονδίνο, έχει δίκτυο στο εξωτερικό και αναμένεται να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η ιδιότητα του ως καθηγητή.

Από το κέντρο εκτιμάται ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης ανήκουν στα ονόματα που έχουν καεί και αναζητείται άλλη λύση, όπως για παράδειγμα νεαρά πρόσωπα που δεν έχουν βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας. 

Το ερωτηματικό για το υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργοί που αναµένεται να κινδυνεύσουν στη ρουλέτα των αλλαγών είναι πρωτίστως η Λυδία Κονιόρδου, που θεωρείται ήδη παροπλισµένη στο υπουργείο Πολιτισµού, ο Κώστας Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας, ίσως και ο Βαγγέλης Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πιθανότερο είναι επίσης να αλλάξουν πολλοί υφυπουργοί, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο ∆ηµήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κώστας Φωτάκης κ.ά.

Εκτός σύνθεσης φαίνεται να μένει ο Παύλος Πολάκης, ενώ ερωτηματικό είναι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και ο τελευταίος έχει επιζήσει των ανασχηματισμών.

Από τους εφτάψυχους είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και κατέληξε να αναλάβει και τις αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη. Πηγές υποστήρίζουν ότι μεταβαίνει στην Κουμουνδούρου, σε θέση – κλειδί του κομματικού μηχανισμού, με στόχο και την καλύτερη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση. Επικρατέστερος για την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θα μετακομίσει από το υπουργείο Υποδομών.

Ως σενάριο, δεν αποκλείεται να συγχωνευτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμοδιότητες να περάσουν σε ένα ενιαίο συντονισμό, με το Προστασίας του Πολίτη να γίνεται αυτόνομο. Από το οικονομικό επιτελείο πιθανολογείται πως αποχωρεί η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου που κατέχει το πόστο της υφυπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση που προκύψει κενό στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και αποχωρήσει ο Σταύρος Κοντονής υποψηφιότητα θέτει και ο Μιχάλης Καλογήρου. Κανείς δεν ξέρει ακόµη αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση επιφανή στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

 

Πρώτο Θέμα

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content