Στην ίδρυση της εταιρίας η οποία θα υλοποιήσει το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική, προχωρά τις επόμενες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρός της Μανούσος Μανουσάκης.
Η εταιρία ειδικού σκοπού θα ανήκει καταρχήν σε ποσοστό 100% στον ΑΔΜΗΕ, ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί μέχρι ποσοστό 49% σε άλλους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη η διασύνδεση Κρήτη – Αττική αποτελεί την κορωνίδα του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή, συνολικού ύψους άνω των 2 δις. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, οι νησιωτικές διασυνδέσεις δεσπόζουν στο εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα.
Με τις επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, διασφαλίζεται η ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των νησιών για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ παράλληλα μειώνονται δραστικά οι χρεώσεις των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των ελληνικών νοικοκυριών.
Τί είπε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ
Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Μανουσάκης είπε μεταξύ άλλων:
“Η φετινή μας παρουσία στη ΔΕΘ συμπίπτει με δυο ιστορικά ορόσημα για τον ΑΔΜΗΕ, που αποτυπώνουν την πρόοδο αυτή.
Το πρώτο είναι η ανάληψη του ελέγχου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Μιλάμε για το σημαντικότερο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτή την εποχή στην Ελλάδα και μια από τις πιο σημαντικές διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το δεύτερο είναι η απόφαση της Διοίκησης να εισηγηθεί την τροποποίηση της Συμφωνίας Μετόχων, ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας χωρίς χρονικό όριο.
(…) Παράδειγμα μιας τέτοιας επένδυσης αποτελεί η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που αποτελεί την κορωνίδα του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ύψους άνω των 2 δις. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, στο οποίο δεσπόζουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις.
Από την υλοποίηση των διασυνδέσεων αυτών θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας:
-Διασφαλίζεται η ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των νησιών για τις επόμενες δεκαετίες
-Βελτιώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, με την σταδιακή παύση της λειτουργίας των παλιάς τεχνολογίας ρυπογόνων μονάδων
-Μειώνεται δραστικά το μεγάλο βάρος των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των ελληνικών νοικοκυριών, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
-Αξιοποιείται το πλούσιο αιολικό δυναμικό των νησιών και διευκολύνεται η μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, που συνιστά κεντρικό στόχο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει αυτή την κρίσιμης σημασίας διασύνδεση το 2022, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα, αντανακλώντας την σταθερή στόχευση για επιτάχυνση όλων των έργων του.
Αυτές τις μέρες ιδρύεται η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ εταιρεία ειδικού σκοπού που θα «τρέξει» το project.
Το όνομά της είναι Αριάδνη Interconnection και είμαστε βέβαιοι πως θα ξετυλίξει επιτέλους τον…μίτο μιας διασύνδεσης υψηλών τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων.
(…) Αναφέρθηκα στη λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης – Αττικής.
Προηγείται αυτής η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.
Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και προχθές άνοιξαν και οι οικονομικές προσφορές.
Στόχος είναι η συμβασιοποίηση και αυτού του μεγάλου έργου μέσα στο φθινόπωρο.
www.worldenergynews.gr