Η κυβέρνηση πνίγεται στα ψέματα και στα σενάρια συνωμοσίας

«Μια κυβέρνηση της οποίας η διγλωσσία είναι καθημερινό φαινόμενο και ο ένας υπουργός καταγγέλλει τον άλλο για σκάνδαλα και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός και μάλλον ανήμπορος να αντιδράσει είναι μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα» υποστηρίζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα εάν η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή εφόσον ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι «με βάση τις δημόσιες δηλώσεις βουλευτών φαίνεται ότι ο αριθμός 151 μπορεί να βρεθεί» ωστόσο θέτει το ερώτημα «αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι να έλθει η συμφωνία προς κύρωση». Σημειώνει, όμως, ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του μέχρι την τελευταία μέρα».

Αναφορικά με το αν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι «άπαξ και εξετέθησαν οι βουλευτές κάνοντας μια συγκεκριμένη επιλογή η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή τους από το κόμμα τους, τα επόμενα βήματα θα είναι πιο εύκολα>.

Σχετικά με τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπό δυσκολότερους όρους μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί εκ νέου με πολύ καλύτερα αποτελέσματα». Άλλωστε, όπως λέει «όταν διαπραγματεύεσαι για ένα εθνικό θέμα που αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές των Ελλήνων πάνω από όλα είναι η χώρα σου».

Για το θέμα της επέκτασης της ΑΟΖ στο Ιόνιο, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι «ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων και την επαναφορά της 13ης σύνταξης και το κατά πόσο η επίτευξη αυτών των στόχων επηρεάζει τη ΝΔ στην πορεία της προς τις εκλογές, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ δηλώνει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, όπως προκύπτει από όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων» και «παρακολουθεί αυτό το θέατρο του παραλόγου πολλές φορές άναυδος και πολύ οργισμένος».

Τέλος, ερωτηθείσα για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι «η μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου δεν είναι μια συνηθισμένη μάχη. Είναι μια μάχη για τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης τις οποίες αμφισβητούν αν δεν καταπατούν κράτη και πολιτικές ηγεσίες».

Η συνέντευξη της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΑ, βουλευτή Α΄Αθήνας Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Κυρία Μπακογιάννη, να ξεκινήσουμε από την πρώτη, όπως φάνηκε, νίκη του Ζόραν Ζάεφ με το να βρει τις 80 ψήφους για να προσχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και να σας ρωτήσω. Καταρχήν περιμένατε αυτή την εξέλιξη; Και δεύτερον εκτιμάτε ότι πλέον έχοντας κερδίσει την πρώτη μάχη ο κ. Ζάεφ θα κερδίσει και τον «πόλεμο»; Θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση χωρίς απρόοπτα;

Απ. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, και αυτό είναι σαφές από την προσπάθεια του κ. Ζάεφ μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτιμώ ότι άπαξ και εξετέθησαν οι βουλευτές κάνοντας μια συγκεκριμένη επιλογή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το κόμμα τους, τα επόμενα βήματα θα είναι πιο εύκολα. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απρόοπτα, αφού η πλειοψηφία είναι οριακή.

Ερ. Ως φαίνεται η όλη εξέλιξη στην ΠΓΔΜ απέτρεψε τις πρόωρες εκλογές εκεί. Στη χώρα μας, όμως, εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία και έλθει προς επικύρωση εκτιμάτε ότι θα περάσει από την ελληνική Βουλή;

Απ. Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις των συναδέλφων φαίνεται ότι ο αριθμός 151 μπορεί να βρεθεί. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση. Διότι μια κυβέρνηση της οποίας η διγλωσσία είναι καθημερινό φαινόμενο και ο ένας υπουργός καταγγέλλει τον άλλο για σκάνδαλα και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός και μάλλον ανήμπορος να αντιδράσει, είναι μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα. Είναι μια κυβέρνηση που πνίγεται στα ψέματά της και τα σενάρια συνομωσίας.

Ερ. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας. Εάν συνέβαινε αυτό είστε πεπεισμένοι στη ΝΔ ότι θα επιτύχετε μία καλύτερη συμφωνία;

Απ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διαπραγματευτούμε με διαφορετική λογική έχοντας γνώση του πραγματικού προβλήματος που υπάρχει με την ΠΓΔΜ. Η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις και στο αλβανικό στοιχείο, αλλά κυρίως κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν, την οποία η Ελλάδα έπρεπε να αποφύγει με κάθε τρόπο. Πιστεύω λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως υπό δυσκολότερους όρους μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί εκ νέου με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ερ. Η ΝΔ σκέφτεται εκ νέου την πρόταση μομφής;

Απ. Μην περιμένετε να σας ανακοινώσω τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε όταν θα έρθει η ώρα της κύρωσης της Συμφωνίας.

Ερ. Ωστόσο, έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές διά της «απορροφήσεως» βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και αντί να οδηγηθεί σε εκλογές να κυβερνήσει το υπόλοιπο της θητείας του με αυτοδυναμία;

Απ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του μέχρι την τελευταία μέρα. Θα προσπαθήσει να στηριχθεί σε ευκαιριακές και εύθραυστες συμμαχίες οι οποίες όμως δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Η ελληνική οικονομία πορεύεται σε περιβάλλον διαλυτικής αβεβαιότητας. Τα spreads των κρατικών ομολόγων μας κινούνται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η χώρα να αδυνατεί να βγει στις αγορές, η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και οι δείκτες της ανάπτυξης αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω. Όλα αυτά δημιουργούν για άλλη μια φορά κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που κρατούν τη χώρα στάσιμη.

Ερ. Πάντως θα ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών σας απασχολεί το γεγονός ότι η συντηρητική παράταξη τάχθηκε επί της ουσίας απέναντι στη Δύση; Και απέναντι στην ΕΕ, και στο ΕΛΚ και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις ΗΠΑ;

Απ. Σας θυμίζω πως δεν είναι η πρώτη φορά. Η πρώτη φορά ήταν στο Βουκουρέστι, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ τάχθηκε απέναντι στη Δύση, η οποία επεδίωκε πιεστικά την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Όταν διαπραγματεύεσαι για ένα εθνικό θέμα που αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές των Ελλήνων πάνω από όλα είναι η χώρα σου.

Ερ. Φεύγοντας ο κ. Κοτζιάς μίλησε για προεδρικά διατάγματα για την επέκταση της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική διαβούλευση που θα καταλήξει σε νόμο τον οποίο θα ψηφίσει η Βουλή. Θεωρείτε ότι ο κ. Κοτζιάς έχει λειτουργήσει αυτόνομα στο συγκεκριμένο θέμα;

Απ. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου. Πάντως η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία με την Αλβανία, την οποία είχε διατυμπανίσει ο υπουργός, δεν μπόρεσε να προχωρήσει.

Ερ. Να περάσουμε και στα εσωτερικά. Όπως ακούγεται, η κυβέρνηση μετά τη μη περικοπή των συντάξεων θα επιδιώξει και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Εάν τα καταφέρει δυσκολεύει τη ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές;

Απ. Όπως προκύπτει από όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Παρακολουθεί αυτό το θέατρο του παραλόγου πολλές φορές άναυδος και σίγουρα πολύ οργισμένος. Η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία ψηφίζει δυο φορές περικοπές των συντάξεων και μετά πανηγυρίζει γιατί αυτό που ψήφισε δυο φορές δεν θα ισχύσει είναι λυπηρή και σίγουρα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό.

Ερ. Η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα συνεργαστεί μόνο εάν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθούν τυχόν εκλογές για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας το 2020. Υπάρχει ανοικτό και αυτό το ενδεχόμενο;

Απ. Θα κάνουμε τις αναλύσεις για τις πιθανές συνεργασίες την επόμενη των εκλογών, όταν ο ελληνικός λαός θα έχει μιλήσει και δια τις ψήφου του θα έχει δείξει την κατεύθυνση.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα την πρόβλεψή σας για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού που σαρώνει την Ευρώπη θα αποτυπωθεί, λέτε, στη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Απ. Πολύ το φοβάμαι. Για αυτό και η μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου δεν είναι μια συνηθισμένη μάχη. Είναι μια μάχη για τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης τις οποίες αμφισβητούν αν δεν καταπατούν κράτη και πολιτικές ηγεσίες. Κόντρα στο κύμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς οφείλουμε όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό όραμα, παρά τις αδυναμίες του, πρέπει να κρατηθεί ζωντανό να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content