Κολοσσιαίο ισλαμικό κέντρο θα ανεγερθεί δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Πάνε πλέον σχεδόν 50 χρόνια που η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, και παρ’ όλα αυτά το εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει στον καταπράσινο λόφο του νησιού προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Ωστόσο, σύντομα ενδέχεται να επισκιαστεί από ένα πιο μεγαλειώδες θρησκευτικό οίκημα.

Ενώ οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής συνεχίζονται, οι τουρκικές αρχές προγραμματίζουν την έγερση ενός νέου, κολοσσιαίου ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στο ιστορικό Πριγκηποννήσι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου της διοίκησης θρησκευτικών ζητημάτων, Χαϊντάρ Μπεκίρογλου, ένα μεγαλοπρεπές κέντρο ισλαμικών σπουδών συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων πρόκειται να κατασκευαστεί στη Χάλκη, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το κτίριο της Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου η λειτουργία έχει διακοπεί από το 1971 ύστερα από παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Μπεκίρογλου ανέφερε πως η διοίκηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την τοπική πολεοδομία και σκοπεύει να πάρει άμεσα την έγκριση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής της ισλαμικής σχολής.

Τα σχέδια για την οικοδόμηση του γιγάντιου ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στο Πριγκηποννήσι αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής του τουρκικού καθεστώτος για την επέκταση των θρησκευτικών σπουδών στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι επείγον να ενισχύσουμε τις θρησκευτικές εκπαιδευτικές υποδομές σε κάθε γωνιά της Πόλης, καθώς πρόκειται για το λίκνο του πολιτισμού μας», ανέφερε ο πρόεδρος της διοίκησης θρησκευτικών ζητημάτων στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως στην εντυπωσιακή έκταση των 200 στρεμμάτων θα συμπεριλαμβάνονται κοιτώνες που θα φιλοξενούν δεκάδες μαθητές ισλαμικών ιδρυμάτων από την Τουρκία και το εξωτερικό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του κέντρου θα εστιάζεται στις θεολογικές σπουδές και στη στενή μελέτη του Κορανίου, αλλά και στην παροχή πνευματικών υπηρεσιών σε ασθενείς και ηλικιωμένους.

Παρά τις ελάχιστες αναφορές στον τουρκικό Τύπο, η πρόθεση της διοίκησης θρησκευτικών ζητημάτων να κατασκευάσει το μεγαλειώδες ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο στη «σκιά» της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην κοινωνία της γείτονος χώρας. «Πώς περιμένετε ότι θα επηρεάσει αυτή σας η απόφαση τον διαθρησκευτικό διάλογο;» ρώτησε η βουλευτής του Κουρδικού Κόμματος, Φιλίζ Κερεστετζιόγλου, στη χθεσινή συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, δίχως ωστόσο να πάρει κάποια απάντηση.

Πράξη θρησκευτικού ανταγωνισμού χαρακτήρισε την εγκατάσταση του κολοσσιαίου κέντρου ο Κορχάν Γκιουμούς, αρχιτέκτονας και ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών στα Πριγκηποννήσια, προσθέτοντας με ανησυχία: «Με την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, να ξεριζώσει κάθε τι που θυμίζει το χθες, την πολυπολιτισμικότητα και την αρμονική συνύπαρξη των λαών, να διαγράψει το ιστορικό παρελθόν της Πόλης». Ο Γκιουμούς ηγείται μιας ομάδας τοπικών ακτιβιστών που εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή της στα σχέδια ανέγερσης του ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στην προστατευόμενη και συμβολική περιοχή της Χάλκης.

«Δεν είναι τυχαίο»

Ο Αϊκάν Ερντεμίρ, πρώην βουλευτής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και νυν στέλεχος του Ιδρύματος για την Προστασία της Δημοκρατίας με έδρα την Ουάσιγκτον, συμφώνησε με το πνεύμα των δηλώσεων του Γκιουμούς. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση διάλεξε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θέλει να επιβεβαιώσει τη μουσουλμανική κυριαρχία και να μεταμορφώσει το δημογραφικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού», δήλωσε στην «Κ» ο Τούρκος ερευνητής.

Η πρόθεση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν το κολοσσιαίο ισλαμικό κέντρο στη Χάλκη προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου του θερμού κλίματος και της εγκάρδιας ατμόσφαιρας που επικράτησε στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον περασμένο Απρίλιο. Μετά τη συνάντηση, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε δηλώσει με αισιοδοξία πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η ώρα που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει τις πόρτες της και θα επαναλειτουργήσει βρίσκεται κοντά.

 

Kαθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content