Λιγότερο ψωμί στο τραπέζι θα αναγκαστούν να βάζουν οι ελληνικές οικογένειες, καθώς η τιμή του ανεβαίνει διαρκώς και οι συνοικιακοί φούρνοι φαίνεται πως θα ακολουθήσουν με αυξήσεις.
Πριν ακόμα ο καύσωνας πιέσει την παραγωγή σιταριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, φυσικά και στη χώρα μας, η πρώτη ύλη του ψωμιού, το αλεύρι, αυξήθηκε από 7 έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα.
Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,6%. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9,5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0,4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.
Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι για λίγο καιρό ακόμα θα συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως λένε οι αρτοποιοί, απορροφούν το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να διατηρήσουν την πελατεία τους.
Kαι στρατηγείο διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης. Mε συμμετοχή εκείνων που θεσμικά πρέπει, αλλά και που είναι και επαρκείς γνώστες. Tο σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει. Kαι ευθύνονται και οι μηχανισμοί, αλλά και πολλά από τα πρόσωπα. Όπως και στο Mάτι, ανεξαρτήτως προθέσεων και ικανοτήτων, στο τέλος το αποτέλεσμα μετράει. Aνθρώπινα θύματα, χαμένες περιουσίες, χλωρίδα και πανίδα.
Aποτροπή όμως ή έστω περιορισμός των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, σημαίνει πριν και πάνω απ’ όλα πρόληψη. Tι έχουμε κάνει λοιπόν, για τις πυρκαγιές;
Δεν έχουμε κάνει τα εξής: Δεν έχουμε αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους. Δεν έχουμε ανανεώσει επαρκώς τον πυροσβεστικό μηχανισμό. Δεν ελέγξαμε επαρκώς τους δήμους για την τήρηση των αντιπυρικών σχεδιασμών. Δεν ελέγχουμε ούτε καν παροτρύνουμε τους ,πολίτες να περιφρουρούν τις περιουσίες τους με συγκεκριμένες υποχρεωτικές προληπτικές ενέργειες.
Aλλά η παραπομπή των θεμάτων στο άδηλο μέλλον είναι συνυφασμένη με τη φύση μας. Δεν θα ξέφευγαν οι φυσικές καταστροφές από τον κανόνα. Aς επισημαίνουν οι σεισμολόγοι ότι η χώρα και οι πολίτες πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση, ας λένε για το ότι από έλεγχο αντισεισμικής συμπεριφοράς δεν έχει περάσει εδώ και 20 χρόνια ούτε το 20% των δημόσιων κτιρίων, τα αφτιά των αρμοδίων δεν ιδρώνουν.
Tο ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες, που πλέον κάθε χρόνο μας «επισκέπτονται», τις λίγες αλλά οδυνηρές περιπτώσεις σφοδρής χιονόπτωσης κοκ.
Kοινό συμπέρασμα, το ότι χωρίς στρατηγικό σχέδιο δεν πάμε πουθενά. Θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα χάνοντας χρόνο, χρήμα αλλά και αποτέλεσμα. Tο χειρότερο και ανθρώπους.
Παράλληλα, επιβάλλεται κυβέρνηση και κόμματα να αναγορεύσουν τη στρατηγική της πολιτικής προστασίας σε εθνική προτεραιότητα και να την βγάλουν από την ατζέντα της πολιτικής μικροκομματικής σύγκρουσης.
Όπως στα εθνικά θέματα, απαιτείται ενότητα και συνεννόηση. H πρόκληση είναι μπροστά τους.
Mπορούν να ανταποκριθούν;
Έτσι, από τον Μάρτιο του 2022 η φρατζόλα των 350 γρ. κοστίζει από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ.
Σταθερό μένει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης, από 60 έως 80 λεπτά, που όμως απειλείται και αυτό με αύξηση και αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ.
Πάντως, οι αρτοποιοί αγωνιούν για το επάγγελμά τους που απειλείται με συρρίκνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας τους από τα 14.400 αρτοποιεία που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, 260 έβαλαν «λουκέτο» μέσα στο 2022. Η ομοσπονδία αρτοποιών προβλέπει ότι, την επόμενη τριετία, οι οικογενειακοί φούρνοι θα είναι λιγότεροι κατά 30%.
Οι συνοικιακοί φούρνοι συγκρατούν την τιμή του ψωμιού για να διατηρήσουν την πελατεία τους, οι ιδιοκτήτες τους, όμως, διαμηνύουν ότι έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αντοχής τους.
in.gr