Αρχίζουν τα μηνύματα κάμψης του Τουρισμού για το 2019 (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μείωση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το 2019 διαπιστώνει το INSETE, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο του 2018.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Outlook 2019 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019», του ΙΝΣΕΤΕ, διαπιστώνεται μείωση 7%, ή 1,3 εκατ. θέσεων, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2019, στις προγραμματισμένες εισερχόμενες πτήσεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας (εκτός Αθηνών), για την θερινή περίοδο του 2019, σε σύγκριση με τον προγραμματισμό θέσεων της αντίστοιχης περιόδου για το καλοκαίρι του 2018.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Ο προγραμματισμός αυτός είναι ενδεικτικός και μεταβάλλεται στην διάρκεια του έτους, είτε με περικοπή, είτε με πρόσθεση θέσεων. Οι προσφερόμενες θέσεις δεν καλύπτονται ποτέ, οπότε αυτό που έχει σημασία είναι οι πληρότητες των αεροσκαφών.

Είναι ενδεικτικό ότι με αύξηση θέσεων 21% το 2018, η τελική αύξηση αφίξεων, ήταν περίπου 11%. Ως εκ τούτου με τον ίδιο ή και μικρότερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων, μπορεί να υπάρξει αύξηση των αφίξεων.

Πέρυσι οι θέσεις, σε σύγκριση με το 2017, είχαν αυξηθεί κατά 21%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, ενώ και την αμέσως προηγούμενη χρονιά, υπήρξε επίσης μεγάλη αύξηση των θέσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς ανάλογα με την ζήτηση παρατηρούνται φαινόμενα σύμπτυξης πτήσεων ( π.χ. 2 πτήσεις από Μόσχα για Ηράκλειο με 2 διαφορετικά αεροσκάφη αν δεν υπάρχει ζήτηση, συμπτύσσονται και πραγματοποιείται η μία πτήση και αντίστροφα). Επίσης δρομολογούνται μικρότερα ή μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Πολλές αεροπορικές εταιρίες, κυρίως των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, κρατούν τα slots χωρίς να καταβάλλουν το αναλογούν τίμημα και η πάγια τακτική είναι να μην ακυρώνονται τα slots αυτά, από τα αεροδρόμια.

Από το συνολικό μέγεθος των θέσεων, «απουσιάζουν» οι θέσεις της Germania (που κήρυξε πτώχευση), οι οποίες σε ένα μεγάλο μέρος θα αναπληρωθούν από άλλους αερομεταφορείς και οι θέσεις αυτές θα αποτυπωθούν από την ΕΑΣΠ, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός αριθμός των αφίξεων, είναι πάντα διαφορετικός, από τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων, ο οποίος θα αναθεωρηθεί ξανά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι στις 31.1.2018 η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων ήταν στο 21% και στις 31 Μαρτίου, ήταν 18%. Ο προγραμματισμός στις 31/03/18 σε σύγκριση με αυτόν στις 31/01/18 ήταν μειωμένος κατά 4% ή 839 χιλ. θέσεις.

Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς είχαν καταγράψει τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας και του Ακτίου. Παρ’ όλ’ αυτά, και στα 4 αεροδρόμια, η αύξηση σε σχέση με το 2017, ήταν σημαντική.

Οι αυξομειώσεις

Τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς καταγράφουν οι αγορές της Γερμανίας (-624 χιλ. θέσεις ή -16%), του Ην. Βασιλείου (-259 χιλ. θέσεις ή -6%), της Ρωσίας (-165 χιλ. θέσεις ή -14%), της Σουηδίας (-155 χιλ. θέσεις ή -21%) και της Ελβετίας (-147 χιλ. θέσεις ή -27%). Αύξηση καταγράφουν οι αγορές της Γαλλίας (+146 χιλ. θέσεις ή +15%), της Πολωνίας (+52 χιλ. θέσεις ή +4%), της Τουρκίας (+48 χιλ. θέσεις ή +51%), της Ιταλίας (+37 χιλ. θέσεις ή +3%), της Ρουμανίας (+32 χιλ. θέσεις ή +23%) και της Βουλγαρίας (+10 χιλ. θέσεις ή +179%).

Τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς καταγράφουν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης (-380 χιλ. θέσεις ή -16%), των Χανίων (-236 χιλ. θέσεις ή -15%), της Κέρκυρας (-166 χιλ. θέσεις ή -8%), της Ρόδου (-148 χιλ. θέσεις ή -4%) και της Ζακύνθου (-118 χιλ. θέσεις ή -11%).

Τέλος, αύξηση καταγράφουν τα αεροδρόμια της Μυκόνου (+68 χιλ. θέσεις ή +10%), του Άραξου (+50 χιλ. θέσεις ή +41%), της Κεφαλονιάς (+20 χιλ. θέσεις ή +5%) και της Καλαμάτας (+13 χιλ. θέσεις ή +6%). Επίσης 1 νέα σύνδεση καταγράφεται για την Πάρο.

Αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2017 , παρατηρούμε  ότι σε όλες  βρίσκεται  στο top -10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (22η).

Οι λόγοι

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων την θερινή περίοδο του 2019 παίζουν: – η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη: οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, – η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο για τους όρους του BREXIT και η ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική ενός no-deal BREXIT, – η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές), – η χρεωκοπία της Germania, η οποία είχε προγραμματίσει ~ 381 χιλ. θέσεις.

Είναι πιθανή η απορρόφηση (μέρους) των χαμένων θέσεων από άλλες αεροπορικές εταιρείες που θα αποτυπωθεί στον επόμενο προγραμματισμό, – τέλος, το ζεστό περυσινό Καλοκαίρι στην Ευρώπη που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις χώρες αυτές είτε οδηγώντας σε «staycations», είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

money-tourism.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content