Την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».
Το θέμα συζητήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (29/9) στο Μέγαρο Μαξίμου για να οργανωθούν οι ενδεδειγμένες κινήσεις από τώρα και στο εξής.
Πηγή από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως «η μελέτη δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και επιτάσσει το άμεσο κλείσιο τόσο του ΟΑΚΑ όσο και του Ποδηλατοδρομίου».
Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ευτυχώς, πέρυσι ξεκίνησαν έλεγχοι
Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε σειρά φωτογραφιών από εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο του Καλατράβα και η απορία ήταν εύλογη: «Τι δουλειά έχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις…».
Κι όμως είχε ρόλο και δουλειά να κάνει. Κι αυτό επειδή το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.
Ανατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου του 2022.
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες ένα τμήμα του ελέγχου αφορούσε και εκείνο της στατικότητας των στεγάστρων. Και ευτυχώς το πρόβλημα εντοπίστηκε και το πόρισμα παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Χωρίς έλεγχο από το 2004
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είχαν να ελεγχθούν από το 2004.
Πηγές θέλουν το 2020 το υπουργείο Υποδομών να είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό για τον έλεγχο, η τύχη του οποίου αγνοείται…
Η επιθεώρηση
Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.
Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:
- Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
- Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
- Των δύο εισόδων.
- Του Τείχους των Εθνών
- Της Αγοράς.
Διαβρώσεις
Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.
Η επιθεώρηση θα αναδείξει επίσης αφενός τυχόν απαιτούμενες μελέτες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης και αφετέρου τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης υλοποίησης που θα ακολουθήσει.
Το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε σύμβαση στις 21 Νοεμβρίου 2022 με την κοινοπραξία Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ.ΦΑΡΡΟΣ ΔΟΜΗ Α.Ε. – Ι. ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε που ανέλαβε το έργο, προϋπολογισμού 1,79 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου
Παράλληλα, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και ξεχωριστός διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, με προϋπολογισμό 295.000 ευρώ, ο οποίος αφορά στην εκπόνηση προμελέτης για εργασίες που συμπεριλαμβάνουν την αποκατάσταση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ.
Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στη μελέτη της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, για την οποία οι αρχές σχεδιασμού συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία αίσθησης πάρκου με ενίσχυση των χώρων πρασίνου και τη διαμόρφωση χωρών αναψυχής, περιπάτου, άθλησης και ξεκούρασης (π.χ. κιόσκια, πέργκολες) μέσα στο πάρκο.
Την προμελέτη θα ακολουθήσει σύμβαση υλοποίησης με αντικείμενο την οριστική μελέτη, μελέτη εφαρμογής και εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ. Τα έργα εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πηγή: ΟΤ