Στην εγκληματικότητα και την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Οι τεράστιες ελλείψεις και η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας και την ανεξέλεγκτη δράση εγκληματικών στοιχείων, που έχουν αποθρασυνθεί από την κυβερνητική πολιτική ανοχής στην ανομία και την παραβατικότητα.
Η κυβερνητική πολιτική της «αναδιάρθρωσης» των αστυνομικών υπηρεσιών είναι ευφημισμός για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μειώσεις προσωπικού, οδήγησε στην αποδυνάμωση των τμημάτων υπαίθρου, ενώ αυξήθηκε κατά πολύ ο εδαφικός τομέας αρμοδιότητάς τους. Η κατάργηση ή η δραστική μείωση, κατά περίπου 50%, του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), υπηρεσίες με κύριο σκοπό την αστυνόμευση της ενδοχώρας, είχε ως αποτέλεσμα οι περιοχές της υπαίθρου να αστυνομεύονται από λιγότερες αστυνομικές δυνάμεις, με λιγότερα περιπολικά, να γίνονται ελάχιστες ή καθόλου περιπολίες, με δυσμενείς συνέπειες για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
Στο νομό Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα σε όλη την Κρήτη, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα την ύπαρξη αντικειμενικών και ουσιαστικών προβλημάτων στην άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, η ενασχόληση των αστυνομικών με πάρεργα (π.χ. επίδοση δικαστικών αποφάσεων, φύλαξη στόχων) δεσμεύει σημαντικό αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων από το ουσιαστικό έργο της προστασίας των πολιτών.
Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύονται σε καθημερινή βάση. Το πρόσφατο περιστατικό της ληστείας, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, του πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Ασήμι του Δήμου Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποθράσυνσης των παραβατικών στοιχείων και του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών.
Μάλιστα, οι δυσμενείς επιπτώσεις των ελλείψεων είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της Κρήτης. Οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, αφού η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς, μια απαισιοδοξία η οποία μετατρέπεται σε βαθύτατη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του. Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων της αστυνομίας, κυρίως, όμως, στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, ιδίως της υπαίθρου».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Ποιος ο προγραμματισμός για την ενίσχυση με μάχιμο προσωπικό των υποστελεχωμένων αστυνομικών υπηρεσιών του ν. Ηρακλείου, αλλά και όλης της Κρήτης;
2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την πάταξη της εγκληματικότητας και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες;».