Συγκεκριμένα, ο Ν.Χ., ετών 48 σήμερα, ο οποίος εμπορευόταν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και κοσμήματα, κατηγορήθηκε το 2015 για εισαγωγή και μεταφορά στην Ελλάδα από την Ισπανία 40 κιλών υδροπονικής κάνναβης (skunk) καθώς και για εγκληματική οργάνωση.
Ο ίδιος αρνήθηκε από την αρχή όλες τις κατηγορίες και επέμεινε σταθερά ότι το ταξίδι του στη Βαρκελώνη είχε σχέση μόνο με την εργασία του και όχι με ναρκωτικά.
Οι διωκτικές αρχές, όμως, παγιδεύοντας κινητά τηλέφωνα και ερμηνεύοντας διάφορες λέξεις και φράσεις που ειπώθηκαν στις συνομιλίες, ότι έχουν σχέση με ναρκωτικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο έμπορος πολύτιμων λίθων δεν βρισκόταν στη Βαρκελώνη για θέματα της εργασίας του, αλλά για να αγοράσει, να μεταφέρει και να εισαγάγει στην Ελλάδα ποσότητα υδροπονικής κάνναβης μεγάλης αξίας.
Ο Ν.Χ. συνελήφθη και πρωτόδικα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ισόβια συν 6 χρόνια κάθειρξης. Ο καταδικασθείς παρέμεινε στη φυλακή 5 χρόνια, έως ότου ήρθε η ώρα του Εφετείου.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με μία απόφαση εξαιρετικά σπάνια στα δικαστικά χρονικά, τον κήρυξε ομόφωνα αθώο τόσο για την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών όσο και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συγκατηγορούμενοί του καταδικάσθηκαν σε ποινές από 3-13 χρόνια κάθειρξης.
Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεν είναι καθόλου σπάνιο στα ποινικά χρονικά να «σπάει» η ισόβια και το εφετείο να επιβάλει πρόσκαιρη κάθειρξη. Είναι, όμως, εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση – 1 φορά στα 10 χρόνια- να υπάρχει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στο πρωτόδικο δικαστήριο και το εφετείο να κηρύσσει τον κατηγορούμενο αθώο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κραυγαλέα δικαστική πλάνη.
Ο αθωωθείς άκουσε την απόφαση με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας ότι έχασε άδικα 5 χρόνια από τη ζωή του. Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε:
«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την αθωωτική απόφαση για τον εντολέα μου. Είναι η δεύτερη μόλις περίπτωση στην καριέρα μου που η επιβληθείσα ισόβια κάθειρξη του πρωτοδίκου δικαστηρίου καταλήγει σε αθώωση στο εφετείο. Η απόφαση αυτή αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι, όταν οι δικαστές έχουν θάρρος και αγνοούν αυθαίρετες κρίσεις και έωλα συμπεράσματα, η κερδισμένη στο τέλος είναι η ίδια η Δικαιοσύνη».
cnn.gr