Νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στους Δασικούς Χάρτες καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, ως τροπολογία προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας. Στο μεταξύ θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για τη μείωση του τέλους αντιρρήσεων κατά 50%.
«Στο σχέδιο νόμου για τα απόβλητα, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενσωματώνουμε ρύθμιση για τα ζητήματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιοχές που δεν αναγνωρίζεται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως είναι η Κρήτη», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του.
Δασωμένοι αγροί
-«Σύντομα θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση και για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, που στερούνται νόμιμων διοικητικών πράξεων», είπε ο υπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι:
– «Μετά την ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εκτάσεις με ασπάλαθους, οι οποίες πλέον δεν χαρακτηρίζουν δάση ή δασικού χαρακτήρα τις εκτάσεις που καλύπτουν, προχωράμε στην έκδοση κοινής απόφασης με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για τη μείωση του τέλους αντιρρήσεων κατά 50%».
Διορθώσεις σφαλμάτων
Απαντώντας σε ερωτήσεις εάν τα σφάλματα που υπήρξαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών πριν από λίγο καιρό διορθώνονται και εάν οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις ο κ Σκρέκας είπε ότι:
-«Με συνέπεια και με σταθερά βήματα προχωράμε στην επίλυση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες οι οποίοι αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της περιουσίας των πολιτών. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις, ωστόσο καλό είναι να περιμένουν, δεδομένου ότι έχουμε δρομολογήσει τη διόρθωση των σφαλμάτων εσωτερικά από τις υπηρεσίες δίχως κόστος και ταλαιπωρία».
Πολεοδομικός σχεδιασμός
Σχετικά με τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ο κ Σκρέκας δήλωσε ότι: «Μια τεράστια μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός περίπου στο 80% της ελληνικής επικράτειας. Και βέβαια αυτό θα δώσει μια τεράστια αναπτυξιακή ώθηση τις επόμενες δεκαετίες. Μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει το ΥΠΕΝ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι αναθέσεις από το ΤΕΕ για τις πρώτες δώδεκα μελέτες και θα ακολουθήσουν για όλη την επικράτεια έως τον Ιανουάριο του 2022. Το στοίχημα είναι μεγάλο για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας που θα βάλει τέλος στην άσκοπη και άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση, βασικές υποδομές ζώνες υποδοχής συντελεστή, όρια οικισμών, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται στις προδιαγραφές στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το εμβληματικό αυτό πρόγραμμα ανήκει στα δώδεκα πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκαν και ξεκινούν, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 345,2 εκατ. ευρώ. Ο συντονισμός του σχεδιασμού σε αυτήν την κλίμακα, μαζί με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εγγυάται την ταχύτητα ολοκλήρωσής του».