Tην ώρα που η οικογένεια του Γιώργου Τράγκα μετά τον θάνατό του έχει κοπεί στα δύο για την «αμύθητη», όπως παρουσιάζεται, περιουσία του, η απόκτηση των 10 και πλέον ακινήτων και τα εκατομμύρια σε μετρητά, που φέρεται να είχε σε λογαριασμούς
Πριν ακόμη αποβιώσει ο γνωστός δημοσιογράφος, και συγκεκριμένα από τον περασμένο Απρίλιο, στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα έφτασε ανώνυμη καταγγελία που περιέγραφε τα πολυτελή ακίνητα, για τα οποία γίνεται τώρα λόγος σε δημοσιεύματα, καθώς και ονόματα off shore εταιρειών που διατηρούσε σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.
Με βάση αυτή την καταγγελία ανατέθηκε, ήδη από τότε, στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Νίκο Μπαρδάκη, που έχει την καθοδήγηση και τον συντονισμό της λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία διενεργεί προκαταρκτικές έρευνες για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων, να «ξεσκονίσει» την οικονομική του κατάσταση.
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διερευνάται αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η ίδια καταγγελία είχε φτάσει και στις άλλες αρμόδιες Αρχές, όπως αυτή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, που έκτοτε ξεκίνησαν να τον ελέγχουν. Μια έρευνα, ωστόσο, που, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς απαιτείται η συνεργασία και χωρών που συνήθως δεν είναι πρόθυμες να δώσουν τέτοιου είδους στοιχεία.
Εκτός της παραπάνω έρευνας, όμως, ο οικονομικός εισαγγελέας, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου (πολυτελή ακίνητα σε διάφορες ακριβές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καθώς και λογαριασμούς που περιέχουν αστρονομικά ποσά), έδωσε εντολή και στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Εισαγγελίας να προχωρήσει μαζί με το ΣΔΟΕ σε έλεγχο, προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί σε βάθος.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει και τα συμβόλαια που είχε συνάψει κατά καιρούς ο Γιώργος Τράγκας με δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάστηκε. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διερευνάται η νομιμότητα απόκτησης της περιουσίας του δημοσιογράφου, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο από επιπλοκές του κορωνοϊού χωρίς να αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να έχει διχαστεί.
Στο παρελθόν, επειδή, πάλι σύμφωνα με δημοσιεύματα, το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στις γνωστές λίστες Λαγκάρντ και Panama Papers, είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών και μάλιστα -λένε οι πληροφορίες- είχε κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση χωρίς ποινικές συνέπειες.
«Πόλεμος» εξωδίκων
Εξώδικα, καταγγελίες, αλλά και διαμάχη για την προεδρία του κόμματος Ελεύθεροι Ανθρωποι προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Γιώργου Τράγκα.
Και αν η μεγάλη μάχη για το κόμμα θα δοθεί στο Συνέδριο στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, ο πόλεμος για τα σπίτια του δημοσιογράφου σε Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και στα καλύτερα «φιλέτα» της Ελλάδας έχει ξεκινήσει. Τα μέλη της οικογένειας Τράγκα έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά είναι η σύζυγός του Μαρία Καρρά και ο μεγαλύτερος γιος του Γιάννης και από την άλλη ο δεύτερος γιος του, Φρέντυ.
Οι αποκαλύψεις για την τεράστια περιουσία του Γιώργου Τράγκα προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στην οικογένειά του. Η πρώτη πλευρά κατηγόρησε με εξώδικο τη δεύτερη ότι διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με την περιουσία του δημοσιογράφου, υποστηρίζοντας πως είναι «στοιχεία που προφανώς εσείς έχετε δώσει διότι μόνον εσείς ήσασταν κοινωνός αυτών… Δεν έχετε σταθμίσει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων ή λεπτομερειών, αμφισβητούμενης υπόστασης, για τα συμφέροντα και την προσωπική ασφάλεια όλων μας και για τη μνήμη του αειμνήστου πατέρα και συζύγου μας».
Οι αλληλοκατηγορίες
Η Μ. Καρρά και ο Γ. Τράγκας κατηγορούν τον Φρ. Τράγκα ότι τους πρότεινε να λάβει το μερίδιό του ως «δωρεά», καθώς, λόγω της θέσης του συμβούλου επικοινωνίας που κατέχει στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήθελε να εμφανιστεί ως κληρονόμος περιουσιακών στοιχείων του πατέρα του, τα οποία, μάλιστα, ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο που αποκτήθηκαν. Οπως σημειώνεται στο εξώδικο που απέστειλε ο δικηγόρος Νίκος Αγαπηνός, «σκοπίμως διαρρεύσατε ότι εσείς έχετε την πρόθεση να φορολογηθείτε για ό,τι αποκτήσετε από την περιουσία του εκλιπόντος και ότι δήθεν εμείς επιδείξαμε αρνητική διάθεση στην ανωτέρω πρόθεσή σας.
Πλην όμως, η πραγματικότητα την οποία γνωρίζετε άριστα είναι τελείως διαφορετική, αφού στις συναντήσεις μας εσείς μας ζητήσατε επίμονα να μην εμφανιστείτε πλασματικά ως κληρονόμος και ειδικότερα να φέρεστε ως δήθεν αποποιηθείς του μεριδίου που σας αναλογεί εικονικά και ταυτόχρονα να το λάβετε “κάτω από το τραπέζι”, με τη μορφή της δωρεάς από την πρώτη εξ ημών που είναι κάτοικος εξωτερικού», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ότι «δεν θέλετε να εμφανίσετε την περιέλευση σε εσάς περιουσιακών στοιχείων από την κληρονομία του εκλιπόντος, αφετέρου, δε, δεν επιθυμείτε να έχετε στο μέλλον κανενός είδους ευθύνη για το υφιστάμενο παθητικό της περιουσίας του εκλιπόντος που ενδεχομένως προκύψει στο μέλλον. Με αυτή τη μορφή της εικονικής αποποίησης θα εμφανιζόσασταν στο επιτελείο του πρωθυπουργού και στο ευρύτερο περιβάλλον σας ως άμεμπτος ηθικά και παράλληλα θα εξασφαλίζατε, έχοντας πλασματικά αποποιηθεί την κληρονομιά, την πλήρη απεμπλοκή σας από οποιοδήποτε ενδεχόμενο παθητικό της κληρονομιάς του εκλιπόντος που ήθελε προκύψει στο μέλλον».
«Καλό παιδί»
Η Μ. Καρρά και ο Γ. Τράγκας κατηγορούν τον Φρ. Τράγκα ότι «είναι σαφής η πρόθεσή σας να εμφανιστείτε ως το “καλό παιδί”, που επιθυμεί να τηρήσει τη νομιμότητα, και εμείς υποτίθεται να επιδιώκουμε λύσεις αδιαφανείς, ενώ η πραγματικότητα, την οποία άριστα γνωρίζετε, είναι ακριβώς αντίθετη… Εννοείται ότι αρνηθήκαμε να σας συνδράμουμε στις ανήθικες και μη νόμιμες προτάσεις σας». Από την πλευρά του, ο Φρ. Τράγκας απέστειλε, μέσω του δικηγόρου του Θέμη Σοφού, δύο εξώδικα κατά του αδελφού του και της Μ. Καρρά. Η σύζυγος και ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος δημοσιογράφου σημειώνουν με νόημα ότι στα εξώδικα αυτά δεν καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν αγοραστεί από αγγλική εταιρεία, στην οποία μοναδικός μέτοχος ήταν ο Γιώργος Τράγκας «όπως γνωρίζετε πολύ καλά».
Η έρευνα
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, όταν ο Γιώργος Τράγκας ήταν στη ζωή, είχε ενημερωθεί για τη νέα έρευνα που είχαν ξεκινήσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την περιουσία του. Η είδηση τότε θορύβησε τον δημοσιογράφο, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε τον Γάλλο τραπεζίτη, που διαχειριζόταν όλη την περιουσία του. Μάλιστα σκόπευε να ταξιδέψει στη Γαλλία για να συζητήσει το θέμα από κοντά και να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Εκεί, λένε οι πηγές, ίσως και να έκανε τελικά το εμβόλιο, που τόσο φοβόταν. Ομως τον πρόλαβε ο κορωνoϊός. Μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα, η έρευνα του υπουργείου Οικονομικών για την περιουσία του συνεχίζεται. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα πολυτελή σπίτια σε Παρίσι, Μονακό, ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, τα οποία φαίνεται ότι ήταν δηλωμένα σε εταιρείες του εξωτερικού. Ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν, δεν αποκλείεται να δοθεί εντολή ακόμη και για κατάσχεση των ακινήτων και όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε ο Γιώργος Τράγκας μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Πηγή: enikos.gr