H πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία για την Ένωση Πεζών – Η ελπίδα και το χαμόγελο επιστρέφουν

 

Aπό το newmoney.gr αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο του κ. Δημήτρη Μαρκόπουλου που ακολουθεί:

Η πρωτοφανής κρίση που έπληξε τη χώρα μας και η οποία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, συνεχίζει να ταλαιπωρεί ανθρώπους και επιχειρήσεις δοκίμασε τους πάντες. Ακόμα και την… Ιστορία. Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι ένα ιστορικό σχήμα 85 ετών, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης, έφτασε στο χείλος της καταστροφής;

Κι όμως, αυτό το ιστορικό συνεταιριστικό σχήμα του Ηρακλείου που τόσο ταλαιπωρήθηκε περνάει σε νέα φάση. Σε μια περισσότερο δημιουργική (αλλά και λεπτή σε χειρισμούς αφού δεν θα είναι όλα ρόδινα) περίοδο, καθώς μετά από μια επίπονη φάση δύο και πλέον ετών σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς, τη βασική πιστώτρια, το φάντασμα της χρεοκοπίας αποτελεί πλέον παρελθόν. Η ένταξη στο άρθρο 99 ήταν μια οδυνηρή παρένθεση που έκλεισε οριστικά.

Πολλοί θεώρησαν ότι αν έπεφτε η Ενωση Πεζών θα καταστρεφόταν ένα μεγάλο κομμάτι της ηρακλειώτικης παραγωγής και οικονομίας. Η Ενωση αριθμεί περίπου 3.000 μέλη (φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε 19 συνεταιρισμούς ενταγμένους στην Ενωση) και έχει στην ιδιοκτησία της πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα που δύνανται να επεξεργαστούν το 80%-85% της συνολικής παραγωγής της περιοχής. Η Ενωση Πεζών πριν από το 2007 έκανε την οινοποίηση ετησίως 8.000-12.000 τόνων οινοστάφυλων, ενώ μετά το 2007 λόγω μειωμένης παραγωγής στην περιοχή έφτασε τους 5.000-8.000 τόνους. Οπως και να ’χει, όμως, σε περίπτωση χρεοκοπίας το πλήγμα για την τοπική οικονομία θα ήταν καίριο. Αυτό αναγνώρισε η υπό τον πρόεδρο Γιώργο Φραγκιαδουλάκη διοίκησή της και διαπραγματεύτηκε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ενας πρόεδρος με ισόβια χαρακτηριστικά, όπως πολλοί αναφέρουν, ο οποίος με τη σειρά του φέρει το βάρος της συνέχισης ενός ιστορικού φορέα.

Αναδιάρθρωση οφειλών

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 προβλέπει ουσιαστική αναδιάρθρωση των οφειλών και τα χρέη που ρυθμίζονται αγγίζουν τα 34 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες για τους πιστωτές περιορίζονται στο ποσό των 7.129.025 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πτώχευσης ή βίαιης ρευστοποίησης της περιουσίας της Ενωσης Πεζών η ζημία που θα είχαν υποστεί θα ήταν 27.487.625 ευρώ. Με τη συμφωνία προβλέπεται η ανάθεση της εμπορικής λειτουργίας της Ενωσης στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. του κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη, ενός επιχειρηματία που έχει δώσει τις εξετάσεις του στην αγορά με επιτυχία και που γνωρίζει όσο λίγοι το εμπόριο της χώρας. Παράλληλα, η Ενωση Πεζών διατηρεί τον συνεταιριστικό και παραγωγικό της χαρακτήρα.

Οπως δήλωσε στο «business stories» ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδης, νομικός σύμβουλος της Ενωσης, «η συμφωνία εξυγίανσης εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες των πιστωτών. Παράλληλα, εγκαινιάζει ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο για τους συνεταιρισμούς της χώρας, διασφαλίζοντας σε μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα των παραγωγών. Η αναδιάρθρωση της Ενωσης συνιστά ένα μεγάλο κεκτημένο για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την υποστήριξη των παραγωγών και την υιοθέτηση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον πρωτογενή τομέα».

fragika.jpg

Το σχέδιο σωτηρίας διαπραγματεύτηκε με επιτυχία ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, Γιώργος Φραγκιαδουλάκης

Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

Η συμφωνία εξυγίανσης κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου προς επικύρωσή της σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία περί εξυγίανσης εταιρειών. Στο επιχειρηματικό σχέδιο γίνεται η παραδοχή ότι το εν λόγω μοντέλο διατηρείται μέσω συνεργασίας είτε με την ΕΛΓΕΚΑ είτε μέσω προσέλκυσης άλλων στρατηγικών συνεργατών μετά την προβλεπόμενη αποκατάσταση του εμπορικού σήματος στην ελληνική αγορά.

Ο τραπεζικός δανεισμός που διατηρεί η Ενωση στην Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, προτείνεται να αναδιαρθρωθεί ως εξής: θα γίνει διαγραφή ποσού 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά κεφαλαιοποιημένους τόκους, τόκους υπερημερίας και λοιπά έξοδα. Η διαγραφή θα πραγματοποιηθεί κατά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Από εκεί και πέρα ο τραπεζικός δανεισμός χωρίζεται σε δύο μέρη (split balance):

■ Στο Senior Debt: Πρόκειται για εξυπηρετούμενο μέρος ύψους 11 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί σε 15 έτη με επιτόκιο Euribor 6 μηνών και περιθώριο (spread) που ξεκινάει από 1% και δεν υπερβαίνει το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
■ Στο Junior Debt: Το υπόλοιπο μέρος του τραπεζικού δανεισμού, ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, ως εναπομείναν υπόλοιπο έπειτα από τη διαγραφή του 1,5 εκατ. ευρώ και της ρύθμισης των 11 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκαν.

Στη λήξη του δανείου, το 2033, θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του τότε υπολοίπου έως το ύψος της συνολικής αξίας καλυμμάτων και εξασφαλίσεων, όπως θα προσδιοριστούν από ανεξάρτητους εκτιμητές αποδοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Την ίδια ώρα η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με 400.000 ευρώ την παραγωγική δραστηριότητα της Ενωσης Πεζών λαμβάνοντας ως ενέχυρο επιταγές εκδόσεως της ΕΛΓΕΚΑ. Οι υποχρεώσεις της Ενωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 402.000 ευρώ, διακανονίζονται και αποπληρώνονται μόνο ως βασικό χρέος/κεφάλαιο σε 180 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Οι υποχρεώσεις της Ενωσης προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ύψους 273.000 ευρώ, δια-κανονίζονται και αποπληρώνονται μόνο ως βασικό χρέος/κεφάλαιο σε επίσης 180 μηνιαίες δόσεις, ενώ εντός ενός έτους θα διευθετηθούν και οι υποχρεώσεις, ύψους 805.000 ευρώ, προς το προσωπικό της εταιρείας με πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Οι υποχρεώσεις της Ενωσης προς τους ανέγγυους πιστωτές, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, μειώνονται κατά 70%. Το υπόλοιπο των υποχρεώσεων μετά τη μείωση ρυθμίζεται και αποπληρώνεται εντός της 15ετίας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΛΓΕΚΑ αγοράζει εδώ και έναν-δύο μήνες κρασί από ανεξάρτητους οινοπαραγωγούς, πρώτη ύλη δηλαδή για το εργοστάσιο των Πεζών, και το δίνει στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού για συσκευασία. Η Ενωση Πεζών χρεώνει την ΕΛΓΕΚΑ το κόστος παραγωγής του τελικού προϊόντος και αυτή με τη σειρά της το διανέμει στην ελληνική αγορά προς πώληση.

Από τα έσοδα των πωλήσεων η ΕΛΓΕΚΑ κρατάει το κόστος της και την αμοιβή διανομής και εμπορίας και αποδίδει τα υπόλοιπα κέρδη στην Ενωση Πεζών. Ετσι, η Ενωση αφενός κατά την παραγωγή εισπράττει κάποια κεφάλαια για να μπορεί να κινηθεί και κατά την εκκαθάριση επιπλέον κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τον αναδιαρθρωμένο δανεισμό της από μια δραστηριότητα που αποφέρει άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Προσωπικό, μονάδες παραγωγής και στόλος φορτηγών

Στα αξιοσημείωτα, πάντως, είναι πως η Eνωση Πεζών διαθέτει γραμμή συσκευασίας Tetra Pak του ενός λίτρου, όπως και άλλες γραμμές. Τα βασικά της προϊόντα είναι η συσκευασία του ενός λίτρου σε Tetra Pak και του ασκού των πέντε λίτρων για το εμπορικό σήμα «Κρασί της Παρέας», αλλά και τη ρετσίνα Εκάβη. Εμφαση θα δοθεί και στο ελαιόλαδο, ενώ θα πρέπει να πούμε πως η ΕΛΓΕΚΑ έχει εμπειρία σε διασώσεις και στον χώρο των κατεψυγμένων αλιευμάτων με την Καλλιμάνης.

Ο αριθμός των υπαλλήλων της Ενωσης Πεζών κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης έφτανε τους 130, ενώ το εποχικό προσωπικό ξεπερνούσε τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής. Είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουν όλα αυτά τα άτομα να απασχολούνται, αν και θα υπάρξει προσπάθεια προς την κατεύθυνση σωτηρίας θέσεων εργασίας. Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, δύο ιδιόκτητα ελαιουργεία με δυνατότητα εμφιάλωσης ελαιολάδου 2.000 τόνων ετησίως, αποθήκες 10.000 τ.μ., κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content