H συμβολή της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω πανδημίας SARS-COV-2 (COVID-19)

Σημαντική είναι η συμβολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω πανδημίας SARS-COV-2 (COVID-19), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Ιατρικής Σχολής.

Στο σχετικό κεφάλαιο, αναφέρονται τα εξής:

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστήριξε τις ακόλουθες δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

Διοργάνωση Webinars με αντικείμενο την ενημέρωση των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ και των γιατρών για τον COVID-19.

Τα Webinars πραγματοποιήθηκαν στις 11, 17 & 25 Ιουνίου 2020:

Το πρώτο οργανώθηκε από τις Πανεπιστημιακές κλινικές Παθολογική & Πνευμονολογική και αφορά στην επιδημιολογία, παθογένεση, διάγνωση, κλινική εικόνα & θεραπεία (Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, ώρα 3.00 μ.μ. έως 5.00μ.μ.).

Το δεύτερο οργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή κλινική Εντατικής Θεραπείας και αφορά στην κλινική εικόνα και στην αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντα με COVID-19 (Τετάρτη 17 Ιουνίου, ώρα 3.00 μ.μ. έως 5.00μ.μ.).

Το τρίτο οργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και αφορά στις επι- πτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα από τον ιό SARS-COV2 (Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, ώρα 3.00 μ.μ. έως 5.00μ.μ.). Όλες οι ανωτέρω εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.

«Ένας αναπνευστήρας για δύο ασθενείς» Project ανοικτής πρόσβασης του ΕΕΟ (Εργαστήριο Όρασης και Οπτικής, δείτε και σελίδα 33

Το εργαστήριο Όρασης και Οπτικής σχεδίασε και εκτύπωσε εξάρτημα που δίνουν τη δυνατότητα για διαμοιρασμό ενός αναπνευστήρα σε δύο ασθενείς. Τα σχετικά σχεδιαστικά πρότυπα προσφέρονται ελεύθερα από το εργαστήριο στην παγκόσμια κοινότητα (http:/ lvo.med.uoc.gr/society/COVID-19/covid-19.html).

Ενημέρωση των φοιτητών μέσω ανακοινώσεων από το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας σχετι κά με τη λειτουργία του Ιατρείου της Πανεπιστημιούπολης:

” Οι Γενικοί Ιατροί του Συλλόγου ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι δίπλα μας για ότι χρειαστεί. Εκτός των ημερομηνιών επίσκεψης στο Ιατρείο του Πανεπιστημίου που αναρτώνται στον ιστότοπό μας έχετε τη δυνατότητα να απευθύνεστε σε αυτούς μέσω του Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας είτε τηλεφωνικά (ώρες λειτουργίας του Γραφείου) είτε μέσω η- λεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])”

Κεντρικός ρόλος μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής στην Υγειονομική Επιτροπή COVID-19 Πα- νεπιστημίου Κρήτης.

Τρία μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν στην υγειονομική επιτροπή COVID-19 του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία ορίστηκε με απόφαση του Πρύτανη και αποτελείται από τους:

Δημήτρη Μυλωνάκη, Αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ως Πρόεδρος

Δράσεις στο πλαίσιο της Πανδημίας

Αχιλλέα Γκίκα, Ομότιμο καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Παν. Κρήτης,

Νικόλαο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας Παν. Κρήτης, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ
Γεώργιο Νότα, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Παν. Κρήτης, Διευθυντή Τμήμα- τος Επειγόντων Περιστατικών ΠΑΓΝΗ

Ευδοξία Καψαλάκη, Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Παν. Κρή- της

Η Υγειονομική Επιτροπή COVID-19 του ΠΚ έχει συμβουλευτικό και εισηγητικό ρόλο στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου (Πρυτανεία, Πρυτανικό Συμβούλιο και Σύγκλητο). Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της αντιμετώπισης κρίσεων σχετιζόμενων με την πανδημία COVID-19, τον σχε- διασμό οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Οι εισηγήσεις της ανανεώνονται σύμφω- να με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις εκάστοτε εθνικές οδηγίες.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

1. Δημοσίευση με τίτλο: “Estimating the infection horizon of COVID-19 in eight countries with a data- driven approach”, G.D. Barmparis and G.P. Tsironis, Chaos, Solitons, and Fractals 135 (2020) 109842

Δημοσίευση με τίτλο: «Full-genome evolutionary analysis of the novel coronavirus (2019-nCoV) re- jects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event.» Paraskevis D, Kostaki EG, Magiorkinis G, Panayiotakopoulos G, Sourvinos G, Tsiodras S. Infect Genet Evol. 2020 Apr;79:104212. DOI: 10.1016/j.meegid.2020.104212.

Δημοσίευση με τίτλο: «COVID-19 pandemic: Monitoring space-time data and learning from global experience.» Symvoulakis EK, Sourvinos G, Spandidos DA, Lionis C. Exp Ther Med. 2020 Nov;20 (5):73. DOI: 10.3892/etm.2020.9201. Epub 2020 Sep 10.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Το Μουσείο Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης σχεδίασε και υλοποίησε ένα τεύχος- αφιέρωμα στην πανδημία. Με την ψηφιακή αυτή έκδοση, δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν απόψεις και σκέψεις με αφορμή την εμπειρία του εγκλεισμού, του αναστοχασμού και της ελπίδας στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid-2019. http://museum.med.uoc.gr/files/2020_afieroma_covid.pdf

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Γραμματεία Ιατρικής

Η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με την Πρυτανεία και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου όπου χρεια- ζόταν, υλοποίησε μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπισε διάφορα θέματα ειδικής διοικητικής φροντίδας που προέκυψαν (π.χ. άδειες μετακίνησης προσωπικού, μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξ αποστάσεως εργασία). Είναι σημαντικό ότι εξασφαλίστηκε η καθημερινή διοικητική λειτουργία και η τακτική ενη- μέρωση των φοιτητών και των άλλων μελών του Τμήματος.

 

Τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν την απολύμανση του κτηρίου, την τοποθέτηση συσκευών με α- ντισηπτικό χεριών, έξω από τα εργαστήρια, τις αίθουσες διδασκαλίας και τους κοινόχρηστους χώ- ρους. Μέσα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας τοποθετήθηκε μια συσκευή με αντισηπτικό, ένα βαποριζα- τέρ με απολυμαντικό και χαρτί καθαρισμού, και σε αίθουσες με υπολογιστές διατίθενται μεμβράνες για κάλυψη των πληκτρολογίων. Βασικές προμήθειες σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικό χεριών και απο- λυμαντικό πάγκων. Προσδιορίστηκε ο τρόπος κατανομής των φοιτητών στις αίθουσες σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας και για το σκοπό αυτό αριθμήθηκαν οι επιτρεπόμενες θέσεις. Ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν οδηγίες στους φοιτητές για τη συμμετοχή τους με φυσική παρουσία στα εργαστή- ρια και τις εξετάσεις.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό έργο έγινε ως προς τις ψηφιακές υποδομές.

Για την επικοινωνία με τους φοιτητές κάθε μαθήματος, από τους καταλόγους των εγγεγραμμένων στο φοιτητολόγιο δημιουργήθηκαν email lists, τα οποία δόθηκαν στους διδάσκοντες για επικοινωνία μέ- σω email με το σύνολο των φοιτητών του κάθε μαθήματος.

Τέλος αναπτύχθηκε εφαρμογή για την προεγγραφή των φοιτητών στις εξετάσεις κάθε μαθήματος, με βάση την οποία δημιουργήθηκαν διπλά τμήματα εξετάσεων σε όποιο μάθημα χρειαζόταν και βελτι- στοποιήθηκε η κατανομή σε αίθουσες και ο ορισμός επιτηρητών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ολοκληρώθηκε πλήρως η διδασκαλία της ύλης για όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη και ασύγχρονη). Για το σκοπό, αυτό οι διδάσκοντες κάθε μαθήματος τροποποίησαν υπάρχον διδακτικό υλικό ή ετοίμασαν νέο, ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση σε διδασκαλία με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν από τις Γραμματείες για το σχεδιασμό των μαθημάτων του Τμήματος, ως προς την ολοκλήρωση των μαθημάτων, την πραγματοποίηση εργαστηρίων και εξετάσεων, την εξάρ- τηση του χρονοδιαγράμματος από την εξέλιξη της πανδημίας και τις αποφάσεις της πολιτείας και του Πανεπιστημίου.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υλοποίησε την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο κάλυψε τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Άννα Ψαρουλάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (δείτε και το σχετικό άρθρο στη σελίδα 31)

 

 

(Για το άρθρο αντλήθηκαν στοιχεία από έγγραφο της Πρυτανείας που κατέγραψε τη συμβολή των Ακαδημαϊκών Σχολών και Τμημάτων του Π.Κ. στην αντιμετώπιση της κρίσης της λόγω πανδημίας Covid 19).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content