Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα και το εφιαλτικό σενάριο για κορύφωση της πανδημίας τα Χριστούγεννα

Με εναλλακτικά σενάρια πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς αξιολογούνται διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να δοθεί πίστωση χρόνου για να δοκιμαστούν τα μέτρα που μπήκαν πρόσφατα σε εφαρμογή. Ωστόσο, η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας – μόνο χθες 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους- χτυπά καμπανάκι.

Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχει και ένα απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει κορύφωση της πανδημίας κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός ατζέντας, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην συζητά το αυστριακό «μοντέλο» όπου έχει επιβληθεί lockdown (που θα διαρκέσει έως 20 ημέρες). Αυτό επανέλαβαν χθες σε συνομιλίες που είχαν με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως το 73% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εφόσον κινδυνεύει λιγότερο θα ήταν άδικο να υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί. Άλλωστε η κούραση των πολιτών από τις διαδοχικές καραντίνες του περσινού χειμώνα καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την επιτυχία ανάλογων κινήσεων.

Βελτιωμένη η κατάσταση όσον αφορά στους νέους εμβολιασμούς

Παράλληλα η κυβέρνηση βγάζει από το τραπέζι και το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς δεν συζητά ανάλογες λύσεις. Επομένως, η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η «μάχη» πρώτης και τρίτης δόσης

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση όσον αφορά στους νέους εμβολιασμούς και τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού που προγραμματίζονται για την πρώτη δόση είναι γύρω στις 20.000 ανά ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν πως μετά και τα νέα μέτρα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον από τους περίπου 570.000 πολίτες που είναι άνω 60 ετών και δεν έχουν ακόμα κάνει την πρώτη δόση γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.82 εκατομμύρια δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί (32,6% των δικαιούχων) και περίπου 700.000 άλλοι δικαιούχοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (24,4%). Πρακτικά έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης περίπου στο 57% των πολιτών που μπορούν να την λάβουν.

Σημειώνεται ότι πέρα από τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχίζονται οι επισκέψεις κινητών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 20.154 αιτήσεις και ήδη έχουν εμβολιαστεί 17.609 πολίτες και από τις κινητές ομάδες των κέντρων υγείας καθώς και από ιδιώτες γιατρούς.

Το «χαρτί» των νέων μέτρων στο τραπέζι: Εξετάζεται αύξηση τεστ και ολικός αποκλεισμός ανεμβολίαστων στην εστίαση και μάσκες παντού

Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της «απόδοσης» των μέτρων που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά κλειστών χώρων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία , τα γυμναστήρια κ.α.

Το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» παραμένει στο τραπέζι και θα κριθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για αύξηση των τεστ που πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο να πάνε στα τρία τεστ). Επίσης, έχουν υπάρξει προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν θα κάθονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους σε καφετέριες και εστιατόρια (σήμερα απαιτείται αρνητικό τεστ).

Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν εξετάζεται η απαγόρευση εισόδου στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου των ανεμβολίαστων (σήμερα απαιτείται τεστ) και η επαναφορά του click away. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια πιο «εύκολα» μέτρα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Ένα από αυτά είναι η αύξηση των ποσοστών της τηλεργασίας (που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το δημόσιο), μέτρο που θα περιόριζε και την κινητικότητα με τα μέσα μεταφοράς. Επίσης, στο τραπέζι είμαι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στα αλλά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε αυστηρότερα μέτρα (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία). Ανάλογα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες πρόσθετες κινήσεις, με στόχο την τιθάσευση της πανδημίας.

Υπέρ των αυστηρών μέτρων η πλειοψηφία των πολιτών

Αρνητικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών την είσοδο ανεμβολίαστων χωρίς τεστ σε εκκλησίες και σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open. Στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στις εκκλησίες το 67% απαντά «όχι». Στο ερώτημα αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρέπει να μπαίνουν χωρίς rapid test στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό που απαντά «όχι» φτάνει το 62%. Να σημειωθεί τέλος πως το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας.

Ethnos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content