Κορωνοϊός: Ξεκινούν την άλλη εβδομάδα οι εμβολιασμοί των παιδιών – Πως θα κλείνονται τα ραντεβού στους παιδιάτρους
Aπό την προσεχή Δευτέρα φθάνουν τα εμβόλια για τα παιδιά στη χώρα μας και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη. Αρχικά οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι στη συνέχεια θα μπορεί ο παιδίατρος κάθε οικογένειας να κάνει το εμβόλιο, καθώς και ότι θα μπορεί να εμβολιάζει και τον ενήλικα συνοδό.
«Να διευκρινίσω ότι εμβολιάζουμε και παιδιά και μεγάλους και κατ’ οίκον. Μπορούμε να βοηθήσουμε στον εμβολιασμό των μικρών, μεγάλων και όλων όσοι είναι κλινήρεις και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Με αυτόν τον τρόπο οι παιδίατροι βοηθούν, προσφέρουμε στο σύνολο» λέει στο iefimerida.gr ο παιδίατρος Κώστα Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
«Επικοινωνούμε άμεσα με γονείς, κάνουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε εμάς δεν είναι απρόσωπη η επαφή. Είναι άνθρωποι που μας ξέρουν και τους οποίους ξέρουμε. Άρα κατορθώνουμε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, και να πείσουμε ένα τμήμα του πληθυσμού που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έκανε το εμβόλιο. Μεταξύ αυτών, και έγκυες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή. Έτσι, δημιουργούμε μια αλυσίδα διείσδυσης μέσα στη διστακτικότητα» προσθέτει ο κ. Νταλούκας.
Εμβόλιο σε ιδιώτη παιδίατρο: Πώς γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Νταλούκα για τον εμβολιασμό σε ιδιώτη παιδίατρο «δεν χρειάζεται να κλείσει ραντεβού κάποιος ηλεκτρονικά. Δεν κάνουμε το ραντεβού δηλαδή μέσω της πλατφόρμας. Εμείς απλώς συνεννοούμαστε, τηλεφωνικά, με τον άνθρωπο που θέλει να εμβολιαστεί, ή αυτός ή το παιδί του και στη συνέχεια προγραμματίζουμε ένα ραντεβού».
Ο κ. Νταλούκας εξηγεί ότι «ο παιδίατρος φροντίζει ώστε την ημέρα του εμβολιασμού να έχουν κλειστεί τουλάχιστον 4-5 ραντεβού, για να μην πετάξουμε και δόσεις εμβολίων. Έρχονται λοιπόν στο ιατρείο και τους δίνουμε να συμπληρώσουν τη φόρμα με το ιστορικό τους, την οποία συμπληρώνουν και στα εμβολιαστικά κέντρα. Τους περισσότερους, βέβαια, εννοώντας τα παιδιά τους, τους γνωρίζουμε, και το ιστορικό τους, επομένως νιώθουμε και εμείς αλλά και οι ίδιοι οι γονείς μεγαλύτερη ασφάλεια. Μετά εμβολιάζουμε, περιμένουμε 15 λεπτά στο ιατρείο και σε εκείνο το διάστημα ο παιδίατρος καταχωρίζει τον εμβολιασμό στην πλατφόρμα. Η πλατφόρμα βγάζει το νέο ραντεβού μετά από 20-21 μέρες. Μετά και τον δεύτερο εμβολιασμό, εκδίδεται και το πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Η θέση των παιδιάτρων, σύμφωνα με τον Κώστα Νταλούκα, είναι πως «υπάρχουν πλεονεκτήματα στον εμβολιασμό σε ιατρείο. Δεν έχουμε πολυκοσμία. Μπορούμε άμεσα να εμβολιάσουμε γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα, χωρίς να πάνε να κλείσουν ραντεβού για εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία, αυτές τις μέρες, υπάρχει και συνωστισμός».
Έρχονται οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών -«Συστήνουμε στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» λένε οι παιδίατροι
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς μικρών παιδιών, δηλαδή της ομάδας 5 έως 11 ετών, ο κ. Νταλούκας επισημαίνει ότι «θα ξεκινήσουμε μόλις μας δώσουν το εμβόλιο. Ο κ. Θεμιστοκλέους με ενημέρωσε ότι με το πού θα έρθουν θα κάνουμε αίτημα στην ομάδα που έχει τα logistics των εμβολίων, θα πάμε στο εμβολιαστικό κέντρο που έχουμε δηλώσει και θα τα πάρουμε. Τότε θα ειδοποιήσουμε τους γονείς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, σε εμάς, για εμβολιασμό και είναι σε λίστα αναμονής».
Σε αυτή τη φάση, τονίζει, «έχουμε αρκετά τηλεφωνήματα από γονείς, ρωτούν πότε θα έρθει. Φοβούνται και, δικαίως, ανησυχούν για τα κρούσματα στα σχολεία. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα μικρότερα παιδιά. Όσο εμβολιάζονται οι μεγάλες ηλικίες, το βάρος της πανδημίας μετατοπίζεται στις μικρότερες. Το είδαμε και με το στέλεχος Δέλτα αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, «ο ιός δημιουργεί μεν μικρότερα προβλήματα στα παιδιά, όμως δεν παύει να τα στέλνει στις ΜΕΘ. Έχουμε δει θανάτους μικρών παιδιών και διασωληνώσεις. Ο θάνατος και ενός παιδιού μάς θλίβει. Δεν θέλουμε να βλέπουμε παιδιά στα νοσοκομεία, ούτε και ένα, αν είναι δυνατό. Το εμβόλιο υπόσχεται ότι έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλές. Συστήνουμε στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» λέει καταλήγοντας ο παιδίατρος Κώστα Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
iefimerida.gr