Μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί η φάλαινα του Αλίμου

Τεράστιες  προσπάθειες καταβλήθηκαν χθες Παρασκευή και εξακολουθούν να καταβάλλονται από τους διασώστες, για να κρατηθεί στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε χθες στις ακτές του Αλίμου.

Το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισαν να της δώσουν μια ευκαιρία για να ζήσει. Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν τη φαρμακευτική αγωγή στη φάλαινα (ζιφιός ονομάζεται το συγκεκριμένο κήτος), οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα της ανθρώπινη παρουσία.

Αυτό αποφασίστηκε καθώς ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο σημείο και είναι η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει».

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νατάσα Κομνηνού, οι ειδικοί και εθελοντές, που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά επί πολλές ώρες μαζί με το κήτος, δεν έχει νόημα να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του.

Ωστόσο, σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», μας λέει η κτηνίατρος.

Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Συγκινητικές προσπάθειες για τη διάσωση του κήτους

Όπως είπε η  Αιμιλία Δρούγα, βιολόγος- ωκεανογράφος, επιστημονική υπεύθυνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρίων» που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του ζιφιού, το θηλαστικό, που έχει συντριπτικό κάταγμα στο ρύγχος, όλες αυτές τις ώρες υποστηρίζεται από κτηνιάτρους, βιολόγο και εθελοντές της ομάδας διάσωσης. Γίνονται συνεχείς εξετάσεις επί τόπου, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κορτιζόνη, αντιβίωση και ορός.

«Η κατάσταση του κήτους είναι στάσιμη. Διαρκώς, εθελοντές το έχουν στα χέρια τους ώστε να μην τρίβεται το σώμα του στον βυθό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι ελάχιστες. «Εξαρτάται από το ίδιο το ζώο πόσο μπορεί να αντέξει. Όταν βγαίνουν στις ακτές όμως, συνήθως αυτό είναι το τέλος», αναφέρει.

Ο Νικήτας Βογιατζής, εθελοντής διασώστης που βρίσκεται στη θάλασσα του Αλίμου, τονίζει ότι «όλοι εμείς θα παραμείνουμε διαρκώς δίπλα στο ζώο, για όσο χρειαστεί και για όσο μας έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημόσιους φορείς, που συνεργάζονται άψογα για αυτή την επιχείρηση, το Λιμεναρχείο, τον δήμαρχο Αλίμου, την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ζιφιός, το στολίδι των ελληνικών θαλασσών

Οπως δήλωσε ο Δρ Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», οι θάλασσες της χώρας μας, αποτελούν τη μία από τις τέσσερις παγκοσμίως σπουδαιότερες περιοχές για την επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου και αξιοθαύμαστου θηλαστικού.

Ο ζιφιός είναι ο καλύτερος δύτης του κόσμου, αφού με μια ανάσα μπορεί να φτάνει σε βάθη μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει για 90 λεπτά, προκειμένου να θραφεί με μεσοπελαγικά ή βαθυπελαγικά καλαμάρια, που στη χώρα μας αποτελούν και την αποκλειστική τροφή του.

Αυτό που το ξεχωρίζει από τις φάλαινες -και το καθιστούν πιο συγγενές είδος του δελφινιού- είναι το γεγονός ότι έχει δόντια. Το μέγεθός του φτάνει τα 5,5 μέτρα, ζει έως 40 χρόνια, και στις ελληνικές θάλασσες ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Είναι μοναχικά κήτη, αλλά συχνά διαμορφώνουν μικρά κοπάδια, από 3 έως 7 μέλη.

Ο ζιφιός ζει στη λεγόμενη ελληνική τάφρο, συνήθως σε βάθη 500 μέτρων -η οποία έχει ανακηρυχθεί περιοχή υψηλής σπουδαιότητας παγκοσμίως για αυτό το κητώδες-, συνήθως εκεί που υπάρχουν μεγάλοι υποβρύχιοι γκρεμοί, διότι εκεί συγκεντρώνεται και το θήραμά τους, τα καλαμάρια.

Συνολικά, στον κόσμο υπάρχουν 25 είδη ζιφιών, στη Μεσόγειο όμως μόνο το συγκεκριμένο.

Ο ζιφιός στην ακτή της Αττικής

Σύμφωνα με τον δρα Φραντζή, όταν ένα τέτοιο θηλαστικό εντοπίζεται στις ακτές, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά και οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι ελάχιστες. Στον Σαρωνικό, άλλωστε, δεν προσεγγίζει ποτέ, αφού διαβιεί στις βαθιές λεκάνες του Αιγαίου.

Ο ζιφιός εντοπίστηκε χθες στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όπου και πάλι οι διασώστες το φρόντισαν. Το κητώδες κινήθηκε προς τα ανοιχτά, όμως μάλλον τραυματίστηκε σε βράχια (φέρει κοψίματα) και η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Σε περίπτωση θανάτου, τα αίτια μπορούν να γίνουν γνωστά μόνον ύστερα από νεκροψία, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι ο αιφνίδιος θάνατός του επέρχεται λόγω των ακόλουθων αιτιών:

-Στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ, που τα επηρεάζουν
-Σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες
-Να έχει καταπιεί το κήτος σακούλες ή πλαστικό, καθώς το «Πέλαγος» έχει εντοπίσει πολλές φορές τέτοια αντικείμενα στα στομάχια νεκρών ζιφιών. «Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος είναι φριχτός και επέρχεται από ασιτία, ενώ το κήτος πονάει έντονα μέχρι την τελευταία του ανάσα», λέει ο Δρ. Φραντζής.

-Να κολλήσει κάποια ίωση, είτε φυσική είτε ανθρωπογενή. Τα κήτη κινδυνεύουν να κολλήσουν τις ξένες για αυτά ανθρώπινες ιώσεις, σε περίπτωση που ο άνθρωπος έρθει σε πολύ κοντινή επαφή μαζί του.
Μια τέτοια ίωση θα μπορούσε να είναι και ο κορωνοϊός. «Τα θηλαστικά αυτά δεν έχουν κανένα αντίσωμα για τις δικές μας ιώσεις. Για αυτό δεν πρέπει οι διασώσεις να γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όποιον έρχεται σε κοντινή επαφή μαζί τους», επισημαίνει ο επιστήμονας. «Μπορεί να εξαφανιστούν ολόκληρα κοπάδια από μια τέτοια ίωση», τονίζει.

 

 

iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content