Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.
«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε αναφορές και στον λαϊκισμό της προηγούμενης περιόδου.
«Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση και έπειτα από μια δεκαετία λαϊκισμού, βλέπουμε ότι οι ειδικοί οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά.
«Νομίζω ότι η τάση είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό» είπε επίσης.
Ερωτηθείς για το πώς διοικεί τη χώρα ο πρωθυπουργός απάντησε:« Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».
Στο ερώτημα τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο G-20, που φωτογραφίζεται να κάνει χειραψίες, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στο G20. Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική».
Για μεταναστευτική κρίση:
Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου
Πηγή: iefimerida.gr – Πρώτο Θέμα