Νέοι χάρτες από Άγκυρα κατά της Ελλάδας ”κομματιάζουν” την συμφωνία με Αίγυπτο

Οι Τούρκοι μετά το ”άκυρο” της Αιγύπτου επανέρχονται. Η Άγκυρα προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο προτείνοντας ΑΟΖ με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από 11.500 έως 15.000 Km2.  Μάλιστα οι Τούρκοι έβγαλαν και νέο χάρτη, τον οποίο δημοσιεύουμε.

‘Πατέρας” αυτής της σκέψης είναι ο γνωστός Cihat Yaycı. Όπως αναφέρει ο Cihat Yaycı, εισηγητής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας με την Λιβύη ”η Τουρκία θα χάσει το 1/3 της προβλεπόμενης περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εάν η συμφωνία δεν υπερβαίνει το 28ο παράλληλο ανατολικά. Η Τουρκία πρέπει να είναι υπομονετική, αλλά προέχει να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.Οι συντεταγμένες ανατολικά με την συμφωνία με τη Λιβύη πρέπει να είναι οι συντεταγμένες δυτικά με την συμφωνία που θα συναφθεί με την Αίγυπτο αναφέρει’‘, ο Cihat Yaycı .

Ν. Δένδιας: Είναι τεχνικό το θέμα και ξεπεράστηκε

 

Για τεχνικό θέμα το οποίο έχει κατ’ ουσίαν επιλυθεί έκανε λόγο ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από την πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων εκ μέρους της αιγυπτιακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί», ανέφερε ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη,τον οποίο συνάντησε στη Λευκωσία λίγο μετά την επαφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι στην Αίγυπτο.
Ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι στην Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

 

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου σε μία τυπική ανακοίνωση, δια του εκπροσώπου, είχε νωρίτερα σημειώσει ότι τη συνάντηση της Δευτέρας απασχόλησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και προσέθετε:

«Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζήτησαν για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

«Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει ο εκπρόσωπος.
 

 

 

Καθημερινή – Πενταπόσταγμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content