Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

MEΛΒΟΥΡΝΗ Αυστραλίας (Ιδιαίτερη ανταπόκριση για τη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”).–

Η  Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης – Αυστραλίας  στα πλαίσια του   «  ΦΕΣΤΙΒΑΛ   ΑΡΚΑΔΙΑ  2016 »  υπό  την αιγίδα  των εορτασμών για την 152 Επέτειο  της  Αρκαδικής Εθελοθυσίας  διοργάνωσε πληθώρα εκδηλώσεων.

IMG_9990-e1543341851353 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους δυο χοροδιδάσκαλοι από τον  Λαογραφικό Όμιλο « ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ » και συγκεκριμένα ο κ. Μανώλης Τζανιδάκης και η κα. Χριστίνα Σταματάκη από το Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι για πάνω από ένα μήνα μεταλαμπάδευσαν τους χορούς της Κρήτης  στα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης, αλλά γενικότερα στα ελληνόπουλα  της Μελβούρνης και όχι μόνο. Η παρουσία τους βοήθησε τα Κρητικόπουλα να πάρουν την εθνική τόνωση που χρειάζεται η τρίτη και τέταρτη  γενιά  ελληνόπουλων  στην μακρινή Αυστραλία.

IMG_9989-e1543341840272 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Τις εκδηλώσεις επίσης κάλυψαν καλλιτεχνικά  δυο άξιοι  καλλιτέχνες  από  την Κρήτη προσκαλεσμένοι της  Παγκρήτιας Ένωσης  Μελβούρνης. Ο Δημήτρης Βερεράκης από τον Κρουσώνα Ηρακλείου  στην Λύρα και το τραγούδι και ο Νίκος Λαυρεντάκης  από την Νεάπολη Λασιθίου  στο Λαγούτο,  οι  οποίοι  όχι μόνο μάγεψαν  με τους ήχους της  Κρητικής Μουσικήςαλλά έδωσαν μαθήματα ήθους, ανθρωπιάς  και  αξιοπρέπειας κατά  την παραμονή  τους  στην Αυστραλία,  τόσο  στην Μελβούρνη όσο και  στο Σίδνεϋ.

10-e1543341864330 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η Πανηγυρική Χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε  στο << Κρητικό Χωριό >>   της  Μελβούρνης,  με την παρουσία άνω των 400 ατόμων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αυστραλίας πατήρ Σπυρίδων Μπόνιας μετά της πρεσβυτέρας, ο Γενικός Πρόξενος  της  Ελλάδος  στην Μελβούρνη κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος μετά συζύγου και ολόκληρο το Προξενικό επιτελείο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης  Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων κ. Παύλος Μαυρουδής, ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης κ. Μιχάλης Χουδαλάκης, η Πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου “Κολοκοτρώνης” κα. Χρύσα Κανατά, ο Πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας κ. Κώστας Τσεπραιλίδης, η Καθηγήτρια ελληνικής Κουλτούρας του Κολλεγίου Oakleigh Grammar κα. Νατάσα Σπανού,  ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Φροντίδα κ. Γιώργος Λεκάκης, η Πρόεδρος του Έλληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα. Γεωργία Πούλος, ο διευθυντής της Delphi Bank κ. Χρήστος Κάραλης  ενώ  ο  οικοδεσπότης  της  βραδιάς, Πρόεδρος  της  Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κ. Γιάννης Νικολακάκης,  φανερά  συγκινημένος   ευχαρίστησε   τους παραβρισκόμενους   για  την  παρουσία  τους και όχι μόνο.

DSC_1582-e1543341875477 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης από τα Χανιά της Κρήτης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης και υπεύθυνος Εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Γεώργιος Κουκουράκης, ο κ. Σταύρος Νικηφοράκης μέλος της διοικούσας επιτροπής παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος συνοδευόμενος από την σύζυγο του, ο δάσκαλος και λογοτέχνης δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» κ. Βαγγέλης Κακατσάκης συνοδευόμενος από την σύζυγο του,  οι  οποίοι ήταν καλεσμένοι της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης για ειδικές εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

3-8-e1543341899524 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Ο  κόσμος  χειροκρότησε  το μικρό και το ανδρικό χορευτικό συγκρότημα    της   Παγκρήτιας Ένωσης, τα οποία φορούσαν και τις καινούργιες ενδυμασίες και ειδικές Κάπες που  είχαν μόλις φτάσει από την Κρήτη.

Την  επόμενη μέρα,  στην κατάμεστη  εκκλησία  της  Παναγίας,  στην Ιερά  Μονή  του  ΑΞΙΟΝ  ΕΣΤΙ,  τελέστηκε  Μνημόσυνο και Δοξολογία από  τον  πατέρα  Σπυρίδωνα  Μπόνια,  υπέρ  των 961  Κρητών που  ανατινάχθηκαν  στην Αρκαδική Εθελοθυσία, ενώ  ακολούθησε  η  επιμνημόσυνη  δέηση, ενός λεπτού σιγή, απαγγελία  της ωδής από μαθητές του κολλεγίου Oakleigh Grammar Αναστασία  Αναστοπούλου  και  Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδη  και  ανάκρουση των εθνικών ύμνων από τα παιδιά της Χορωδίας του Κολλεγίου Oakleigh Grammar και η κατάθεση  στεφάνων  στο  Μνημείο  των  Ηρώων.

1-29-e1543341910946 Oι Ομογενείς της Αυστραλίας τίμησαν στη Μελβούρνη τα 152 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας

Στεφάνια  κατέθεσαν:  

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κα. Γεωργία Μπότσιου, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου από τα Χανιά της Κρήτης κ. Νικόλαος Παπαδάκης,  ο κ. Μιλτιάδης Σταματάκος Αντιπρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Ν. Ζηλανδίας, ο κ. Γιάννης Νικολακάκης, Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης μαζί με τον Πρόεδρο της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης κ. Μιχάλη Χουδαλάκη, Ο κ. Μανώλης Τζανιδάκης από τον Λαογραφικό Όμιλο Τζανιδάκη  από το Ρέθυμνο της Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Καραμίτος Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης, ο κ. Θεόδωρος Κασιμιώτης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων Ελλήνων Αξιωματικών, ο κ. Γιάννης Πηλαλίδης, Αντιπρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, ο κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων ο «Λευκός Πύργος», η κα. Πόπη Τσεκούρα αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Μελβούρνης και oι μαθητές του Κολλεγίου Oakleigh Grammar Ευθυμία Δελιχρίστου  και  η  Βικτώρια  Ντούροβιτς.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ