Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ηλεκτρονικά καλωσορίζει το Poseidon Med II
Μια τεχνική ημερίδα διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, το οποίο συμμετέχει ως δορυφόρος λιμάνι στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ. Αυτή είναι η τελική εκδήλωση διάδοσης που μοιράστηκε το έργο μέχρι σήμερα και τα ορόσημα της Δράσης με βασικούς ενδιαφερόμενους, ζητώντας τη συμβολή και τα σχόλιά τους για τις ολοκληρωμένες δραστηριότητες.
Σε μια ατμόσφαιρα συναίνεσης ότι το λιμάνι θα πρέπει να αγκαλιάσει εναλλακτικά καύσιμα για να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό, αντιμετωπίστηκαν διεξοδικά ζητήματα όπως το Προεδρικό Διάταγμα για την ασφαλή ανεφοδιασμό LNG, οι εκπαιδευτικές ικανότητες, τα εγχειρίδια λιμένων και το γενικό σχέδιο του λιμανιού για την υποδοχή LNG.
Η εικονική εκδήλωση δεν επικεντρώθηκε μόνο στους τεχνικούς πυλώνες της Δράσης αλλά, επιπλέον, μοιράστηκε με όλους τους συμμετέχοντες, τα βασικά του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του έργου.
Ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ έκανε αναφορά στις ανησυχίες που προέρχονται από την εγγύτητα των υποδομών με τις κατοικημένες περιοχές γύρω από το λιμάνι. Ωστόσο, συνέχισε τονίζοντας τη θετική επίδραση της Δράσης στο ηχητικό προφίλ του Λιμένα Ηρακλείου. Ο κ. Παπαδάκης ολοκλήρωσε εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στα παραδοτέα του Poseidon Med II και χαιρέτισε την επόμενη εποχή για το LNG ως καύσιμο, την οποία χαρακτήρισε «μακριά από μεταβατική» όσον αφορά την εφαρμογή του στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
Ο κ. Σταύρος Λυριντζάκης, Project Manager εκ μέρους του Λιμένα Ηρακλείου, υποστήριξε τις παραπάνω θέσεις και με υπερηφάνεια ενημέρωσε το κοινό ότι παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση του Λιμεναρχείου και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του προσβλέπουν στο να υποδεχθούν παρόμοια έργα στο μέλλον.
Τι είναι το έργο Poseidon Med II
Το έργο Poseidon Med II είναι ένας πρακτικός οδικός χάρτης που στοχεύει να επιφέρει την ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά αποδοτικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία και να βοηθήσει τις θαλάσσιες μεταφορές της Ανατολικής Μεσογείου να κινηθεί προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Στο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχουν τρεις χώρες Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος, έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Λεμεσός, Βενετία, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα) καθώς και ο τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας. Το έργο συγκεντρώνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες από τους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα για να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας LNG και να δημιουργήσουν μια εύρυθμη και βιώσιμη αγορά LNG.