O Στ. Πέτσας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ

Με τη φράση “έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι εξελίξεων που οδηγεί σε ερημοποίηση της υπαίθρου και η απάντηση πρέπει να είναι συνολική, δραστική και άμεση” ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειτουργίας των ορεινών Δήμων της χώρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε σήμερα, στον Άγιο Γεώργιο Νοτίου Πηλίου, με την συμμετοχή δημάρχων ή εκπροσώπων τους από 19 ορεινούς Δήμους της χώρας.

Όπως τόνισε, και με την τελευταία απογραφή, διαπιστώνεται μια σημαντική μείωση του πληθυσμού στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν αρκετά χρήματα στο τραπέζι για την ενίσχυσή τους, τουλάχιστον από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεδομένης της κατάστασης αυτής, ο υπουργός επισήμανε πως στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την ορεινότητα και όχι αποσπασματικές λύσεις, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά, τα τελευταία χρόνια.

“Στη συνεδρίαση αυτή θα ακούσουμε ιδέες που μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω ώστε να φέρουμε πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, ένα συνεκτικό σχέδιο, στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου το σχέδιο ορεινότητας να πάρει σάρκα και οστά”, δήλωσε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας πως τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικά, για να σταματήσει αυτή ερημοποίηση της υπαίθρου μας και να ξεκινήσει μια ανάκαμψη, αν αυτό είναι δυνατόν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών ΚΕΔΕ, Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάιο, είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την ορεινότητα.

Όπως είπε, στη συνεδρίαση έχουν κληθεί, εκτός των Δήμων – μελών της Επιτροπής, και οι δήμαρχοι των Δήμων που, με την τελευταία απογραφή του 2021, έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους κι έχουν τα χαρακτηριστικά των μικρών ηπειρωτικών και ορεινών Δήμων.

Έκανε δε, μια αξιοσημείωτη αναφορά που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, λέγοντας πως οι 31 μικροί ορεινοί Δήμοι, με το χαρακτηριστικό των 10.000 κατοίκων, έγιναν αυτομάτως 38, μετά την τελευταία απογραφή, που έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στους ορεινούς Δήμους.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content