Ο 26χρονος τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ, Αργύρης Κουμτζής από τη Θεσσαλονίκη διαπρέπει στη Γερμανία και στον τομέα της επιστήμης, δημιουργώντας με επιτυχία τον κώδικα για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ήλιο ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για σημαντικά επιστημονικά δεδομένα. Σήμερα το απόγευμα, μάλιστα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το επίτευγμάτου στο πλαίσιο των ομιλιών «Next Generation Series».
Ο Αργύρης Κουμτζής βρίσκεται ήδη στο τρίτο έτος και τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του διδακτορικού του στο Ινστιτούτο «Max Planck Institute for Solar System Research» της Γερμανίας με εξειδίκευση στον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου στην ηλιακή μαγνητόσφαιρα. Μετά από δύο χρόνια ατελείωτων ωρών μελέτης, έρευνας, εργασίας και απογοητεύσεων, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2021 τον κώδικα ο οποίος αναμένεται να δώσει δεδομένα για το τι συμβαίνει πάνω από την επιφάνεια του ήλιου αλλάκαι για νέες περιοχές του ήλιου που δεν γνωρίζαμε πριν.
Μιλώντας στο ThessToday.gr, εξήγησε ότι η ανάπτυξη ενός κώδικα είναι μια απαιτητική διαδικασία με ατελείωτες ώρες εργασίας και πολλά εμπόδια που οφείλεις να αντιμετωπίσεις ώστε να λειτουργεί 100%. «Στο πλαίσιο του διδακτορικού μου χρειαζόταν να αναπτύξω έναν κώδικα ο οποίος θα καταφέρει να μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον ήλιο. Δύο χρόνια χρειάστηκε για να τον ολοκληρώσω. Το δύσκολο κομμάτι ήταν όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν αποδοτική η εργασία μου και δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ψυχολογικό κομμάτι έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Υπήρξαν δεκάδες προβλήματα τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Έχοντας, βέβαια, και εμπειρία από προηγούμενο πρότζεκτ στην Ελλάδα με την επίβλεψη του καθηγητή μου στο τμήμα Φυσικής, απέκτησα σημαντικές γνώσεις και αντιμετώπισα με ψυχραιμία κάθε εμπόδιο που παρουσιαζόταν με τη βοήθεια, παράλληλα, και του καθηγητή μου στο Ινστιτούτο», εξήγησε ο Αργύρης Κουμτζής.
«Ως επιστημονική κοινότητα θέλουμε να μελετήσουμε τις περιοχές, να μετρήσουμε το μαγνητικό πεδίο και στη συνέχεια, εφαρμόζοντας τον δικό μου κώδικα να περιγράψουμε τι γίνεται στην ατμόσφαιρα και όσο πιο μακριά γίνεται από αυτή. Μας ενδιαφέρει καθώς εκεί συμβαίνουν όλα τα φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή μας πάνω στη γη. Για παράδειγμα τις ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις δηλαδή με μεγάλη ακτινοβολία στη γη οι οποίες είναι εφικτό να κάψουν τις ηλεκτρικές συσκευές, τις εκρήξεις μάζας, τον ηλιακό άνεμο, δηλαδή σωματίδια που έρχονται συνεχώς προς τη γη. Η μελέτη αυτών των φαινομένων θα μας επιτρέψει να μάθουμε πως να προστατευτούμε από αυτά».
Η ημέρα που ολοκλήρωσε τον κώδικα
Ο 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε στο ThessToday.gr την ικανοποίηση και την απίστευτη χαρά του για το επίτευγμά του χαρακτηρίζοντας την ημέρα που κατάφερε να ολοκληρώσει των κώδικα ως μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες στη ζωή του. «Από τις προπτυχιακές μου σπουδές στο ΑΠΘ ασχολήθηκα με τον ήλιο και είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει αρκετά. Δεν το πίστευα όταν το ολοκλήρωσα. Θυμάμαι ότι ήταν τέλη Νοεμβρίου, Κυριακή μεσημέρι, στο γραφείο όπου έβαλα τον κώδικα να τρέξει και το βράδυ είχα κανονίσει να βγω για φαγητό με τους φίλους μου. Το έβλεπα ότι πηγαίνει καλά, ήμουν αρκετά αγχωμένος και γι’ αυτό μετά την έξοδο, 12-1 το βράδυ, επέστρεψα στο γραφείο να το ελέγξω και είδα ότι συνέχιζε να πηγαίνει καλά. Την επόμενη ημέρα πήγα νωρίς στο γραφείο και είδα ότι ολοκληρώθηκε και ήταν απίστευτη στιγμή. Έκανα ένα ακόμη τεστ για να σιγουρευτώ. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με τον καθηγητή μου στην Ελλάδα με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση και γνώριζε για το πρότζεκτ».
Αποτελέσματα σε 3-4 μήνες
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, συλλέγονται δεδομένα από τον δορυφόρο και η ερευνητική ομάδα του Αργύρη Κουμτζή θα είναι η πρώτη που θα αξιοποιήσει τον Solar Orbiter και τον κώδικά του. Τα πραγματικά αποτελέσματα θα φανούν σε 3-4 μήνες. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: συλλογή δεδομένων από το τηλεσκόπιο, επεξεργασία αυτών ώστε να μην υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, ενσωμάτωση αυτών στον κώδικα του 26χρονου, ανάλυση των αποτελεσμάτων και τελικά συμπεράσματα για το μαγνητικό πεδίο.
Επίσημη παρουσίαση του κώδικα
Από τέλη Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έγιναν πολλά τεστ του κώδικα ώστε να είναι λειτουργικός. Σήμερα, μάλιστα, ο Αργύρης Κουμτζής θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ομιλία και θα παρουσιάσει την εργασία του στο πλαίσιο των επιστημονικών ομιλιών που διοργανώνονται από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, 25 Μαρτίου θα συμμετέχει στο συνέδριο της Ένωσης Φυσικών στη Γερμανία και τον Μάιο σε ευρωπαϊκό συνέδριο διαστημικής φυσικής.
Σημειώνεται ότι ο κώδικας είναι κλειστός ενώ θα αποφασισθεί από τους αρμόδιους αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο. «Το ιδανικό είναι να αφεθεί στα χέρια της επιστήμης και να αξιοποιείται. Είναι σημαντικό διότι, έχοντας τον κώδικα για το μαγνητικό πεδίο, μπορεί να ανοιχτούν δρόμοι προς διάφορα μονοπάτια της επιστήμης. Ένα σημαντικό εργαλείο για πολλούς επιστήμονες με αντίστοιχα πεδία», σημείωσε ο 26χρονος.
Η επιθυμία για επιστροφή στην Ελλάδα
Σχολιάζοντας τα μελλοντικά του σχέδια, δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του θα παραμείνει για ένα διάστημα στη Γερμανία προκειμένου να ασχοληθεί παραπάνω με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επιθυμία του είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα έχοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να φέρει το δικό του ερευνητικό πλάνο του στη χώρα μας με κάποια χρηματοδότηση.
Η δύσκολη διαδρομή από το ΑΠΘ στη Γερμανία
Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης Κουμτζής με δυσκολία έγινε δεκτός στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λόγω του προβλήματος με την όρασή του. Ωστόσο, ο ίδιος με την επιμονή του και την αγάπη του να ασχοληθεί με τη Φυσική κατάφερε να μπει στη σχολή και να αποφοιτήσει με άριστα το 2019. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Η επιθυμία για εξέλιξη και η παρότρυνση του καθηγητή του για σπουδές στο εξωτερικό, τον οδήγησαν στη Γερμανία και πλέον, όπως φαίνεται από τις πράξεις του, διαπρέπει στο εξωτερικό και στον τομέα της επιστήμης. «Είχα δυσκολίες στο ελληνικό πανεπιστήμιο λόγω του προβλήματος με την όρασή μου όσον αφορά την προσαρμογή μου στους τρόπους διδασκαλίας. Έπρεπε να «διδάξω» τους καθηγητές μου πως να με διδάξουν. Εν τέλει, είχα μεγάλη στήριξη από το τμήμα όπως και μεγάλη στήριξη από το Ινστιτούτο στη Γερμανία. Αν θέλει κάποιος μια πραγματική δουλειά πάνω στις θετικές επιστήμες με σωστές υποδομές και με πρόσβαση σε πολύτιμα εργαλεία, πηγαίνει στο εξωτερικό καθώς είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η τύφλωση δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να καταφέρω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Η ζωή στη Γερμανία είναι σε καλύτερα επίπεδα, ειδικά για άτομα με αναπηρία. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν ακόμη, με την Ελλάδα, ωστόσο, να χρειάζεται περισσότερα», επισήμανε.
Το μήνυμά του
Το μήνυμα που στέλνει μέσω του ThessToday.gr είναι «να εμπιστεύονται οι πολίτες περισσότερο την επιστήμη και πριν σχηματίσουν άποψη, καλό είναι να ακούν πρώτα τους επιστήμονες. Αυτό θα μας προχωρήσει πολύ ως κοινωνία και ανθρωπότητα. Να αποφεύγουμε όσο γίνεται να είμαστε προκατειλημμένοι με ανθρώπους, καταστάσεις και γεγονότα».
Πηγή: www.thesstoday.gr